Spela klippet för att få reda på hur du motverkar att tre fjärdedelar av C-vitaminerna försvinner ur ett äpple. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Lista: Det här visste du inte om kosttillskott och vitaminer

Publicerad

Fett från fårull används idag för att framställa majoriteten av världens D-vitamintabletter. Och trots alla vitamintillskott som finns har skörbjugg dykt upp i västvärlden igen. Spela klippet för att ta del av tre överraskande fakta om vitaminer.

Konsumtionen av vitaminer och kosttillskott har ökat i många delar av världen. Trots det har den gamla sjöfararsjukdomen skörbjugg dykt upp igen i västvärlden. Sjukdomen, som uppstår på grund av akut C-vitaminbrist, beräknas ha krävt omkring två miljoner sjöfarares liv mellan 1400- och 1800-talet. 

Nu har ett 30-tal nya fall av sjukdomen registrerats i USA. Men det beror inte på att personerna har ätit för lite, förklarar läkaren Eric Churchill i Vetenskapens värld.  

– Över hälften av dem vi har diagnostiserat lider av fetma. De får i sig tillräckligt med kalorier, men det är kalorier med dåligt näringsvärde.

Vill du veta mer om vitaminer och kosttillskott? Se programmet Sanningen om vitaminer i Vetenskapens värld måndag 19 augusti i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.