Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det vita luddet i bilden till vänster är bomull som gror ombord på Kinas månlandare Chang'e 4. Foto: AFP/Chongqing University/China National Space Administration

Det växer bomull på månen

Uppdaterad
Publicerad

Inne i ett väl förslutet kärl på den kinesiska månlandaren Chang’e -4 har den första bomulls-grodden börjat spira. Bilder från den kinesiska rymdstyrelsen antyder att livet har lyckats slå rot för första gången på en annan himlakropp.

Bomullen är del av ett experiment ombord på Chang’e -4 som landade på månens baksida den 3 januari i år. Forskare vid universitetet i kinesiska Chongqing undersöker om liv kan frodas på månen och har därför fyllt en behållare med frön från bomull, raps, potatis och backtrav. Ett gäng bananflugor är också med på resan samt jäst.

Bananflugors mat

Tillsammans bildar de här sex medpassagerarna en biosfär. Växterna ska ge syre till bananflugorna som i sin tur ger plantorna koldioxid. Jästen hjälper till med nedbrytning och är också bananflugornas mat.

Behållaren har en konstant temperatur på 25 grader och där finns också ett förråd med vatten. Livet i biosfären följs av en kamera.

Rymdbas på månen

Den främsta utmaningen för den lilla kolonin på månen är den svaga gravitationen.

– Vi vill lära oss mer om växternas tillväxt i svag gravitation för att kunna lägga grunden för vår framtida etablering av en rymdbas. Vi planerar för att i framtiden kunna överleva i rymden, säger professor Liu Hanlong som leder experimentet till South China Morning Post.

Han säger också till den kinesiska tidningen att både raps- och potatisfröna har börjat gro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer