Det här är något som forskarna känt till länge, men nästan ingen pratar om. Vad det handlar om är tätheten hos vävnaden i brösten. Genom att analysera tätheten i bröstvävnaden hos kvinnor kan man dra slutsatser om hur stor risk varje kvinna har att utveckla bröstcancer.
Flera faktorer påverkar risken för bröstcancer, men just tätheten i vävnaderna är enligt den senaste forskningen det som påverkar risken mest.
Bröstcancer är så vanligt att det brukar kallas en epidemi. Var nionde svensk kvinna drabbas av bröstcancer under sitt liv, och varje år dör 1 500 kvinnor i Sverige av bröstcancer.
4-6 gånger större risk
Vid ett stort vetenskapligt seminarium som nu pågår i USA presenteras i dagarna fler studier som visar på sambandet mellan täthet i brösten och cancerrisken. Den vars bröst har en hög täthet löper 4 till 6 gånger större risk att utveckla cancer en den som inte har täta vävnader i brösten.
– Om vi börjar ta reda på vilka som finns i riskgrupperna så kan vi också sätta in förebyggande åtgärder och på så sätt minska risken att drabbas av bröstcancer, säger Per Hall, professor i onkologi vid Karolinska Institutet. Han arbetar själv just nu med att starta en omfattande studie där riskgrupper för bröstcancer ska kartläggas.
– Inom hjärt- och kärlsjukvården har man lyckats oerhört bra med förebyggande vård. Där har dödssiffrorna nästan halverats på 20-30 år. Men trots att vi satsar så stort på cancersjukdomar har vi inom onkologin nästan inte alls lyckats minska dödstalen, säger Per Hall. Därför måste vi börja satsa på förebyggande arbete precis som inom hjärt- och kärlsjukvården.
Fasta eller lösa bröst – bra eller dåligt?
Hur vet man då om man har ”täta” bröst? Har det att göra med storleken eller fastheten?
– Det enda sättet att ta reda på det är via mammografi, säger Per Hall. Det har inget med storlek och bröstens form att göra. Tätheten utgörs av bröstkörtelvävnad och bindväv och ger ett vitt mammografimönster. Fett däremot ger endast en svart bild.
Frågan är dock om man vill veta om man hör till riskgruppen för bröstcancer. Vad gör man med den kunskapen? Själv kan man faktiskt påverka tätheten i bröstvävnaden på olika sätt. Att äta hormoner ökar tätheten till exempel. Att föda och amma flera barn minskar tätheten och därigenom bröstcancerrisken.
Även kvinnans vikt spelar roll. Före klimakteriet är det faktiskt bra att vara lite överviktig, men efter klimakteriet betyder övervikt att det finns fler fettceller som kan producera kvinnliga könshormon vilket ger en ökad cancerrisk.
– Vid framtida mammografiundersökningar tror jag att man kommer att granska även tätheten och uppmana kvinnor som löper hög risk att undersöka sig oftare till exempel, säger Per Hall.
Bodil Appelquist