Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Borealopelta var en dinosaurie som levde för 110 miljoner år sen och den älskade ormbunkar, det avslöjar analys av innehållet i dinosauriens mage. Foto: Royal Tyrell Museum of Palaeontology, Julius Csotonyi

Dinosauriens sista måltid

Uppdaterad
Publicerad

En sen vårdag för 110 miljoner år sedan åt den bepansrade dinosaurien en rejäl portion ormbunkar, strax därefter dog den. Det visar nu analyser av djurets välbevarade matsäck. Spela videon för att se hur den såg ut.

För några år sen hittades ett ovanligt välbevarat fossil av en bepansrad dinosaurie, en Borealopelta, i en kanadensisk gruva.  

– Dessa dinosaurier nådde inte ens en meter över markytan men de kunde bli över fem meter långa och vägde över ett ton. Den såg ut som en mindre pansarvagn., säger Vivi Vajda, professor i geologi vid Naturhistoriska riksmuseet.

Ormbunkar och lite barr

Innehållet i djurets magsäck visade sig också vara bevarat och har nu analyserats av kanadensiska paleontologer som presenterar sina resultat i Royal Society Open Science.

Forskarna fann att Borealopeltans sista måltid bestod till 85 procent av blad från ormbunkar, men lite spår av barr. Det fanns också bränd ved i magen.

– Det skulle kunna tyda på att det här djuret vandrade omkring i ett område som nyligen hade brunnit och åt av de ormbunkar som så ofta brukar dyka upp i brända landskap, säger David Greenwood, biolog vid Brandon university och som har analyserat maginnehållet.  

Dog på våren

Dessutom har forskarna också hittat kvistar i magen. Analyser av kvistarnas årsringar visar när på året dinosaurien åt sin sista måltid.

– De fann att det var under sen vår, som en som idag, säger Vivi Vajda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer