Fossil av ett litet leddjur som var ett av de första syreberoende djuren på jorden.

Djupt existentiellt pris

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För drygt en halvmiljard år sedan blev livet på jorden syreberoende. Nu används den här kunskapen för att förstå hur aggressiva cancertumörer får syre.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

Havregrynsgröten du kanske åt till frukost omvandlas på sin väg ner i kroppen – vilket är ganska lätt att föreställa sig. Men för att maten ska kunna omvandlas till energi som en liten cell kan ta till sig krävs ett intrikat kemiskt maskineri. Och syret är en helt livsnödvändig ingrediens i den processen.

Syrefattiga berg

Årets nobelpristagare i medicin har gjort stora upptäckter i hur kroppen reglerar hur mycket syre kroppen behöver. Bor man högt upp i bergen där luften är mer syrefattig ökar antalet blodkroppar som kan fånga upp syre, en egenskap idrottare ibland utnyttjar genom att träna på höga höjder inför ett mästerskap. Hög syreupptagningsförmåga förbättrar den fysiska förmågan.

Nobelpriset 2019

Dessvärre är också cancertumörer skickliga på att skruva upp sin förmåga att tillgodogöra sig syre genom att utnyttja det syrereglerade maskineri som årets nobelpristagare i medicin har upptäckt.

Cancerceller

Cancerceller som förökar sig i hög hastighet måste ha tillgång till näring och syre för att kunna fortsätta växa. Tumören har förmågan att sätta fart på blodkärlsbildningen för att förse de nya cancercellerna med en jämn ström av syresatt blod. Intensiv forskning pågår nu för att hitta metoder att förhindra tumören att bygga nya blodkärl.

Första livet på jorden

I drygt en halv miljard år har livet på jorden varit beroende av syre för att kunna tillgodogöra sig näring. Det var en förutsättning för att livet skulle utvecklas, bli flercelligt, ta sig upp på land och tills nu när vi människor kan titta in i cellernas maskineri och förstå hur det hela fungerar.

Årets nobelpris är därmed djupt existentiellt och förklarar hela ursprunget för vår existens, men är också direkt tillämpbart för att till exempel hejda aggressiva cancertumörers tillväxt.

Se tillkännagivandena här på SVT Play där forskare och experter diskuterar priset.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet