Forskare har länge sagt att diabetiker har en dubbelt så stor risk för förtidig död jämfört med friska individer. Men en ny studie visar att diabetespatienter idag har en betydligt bättre prognos än man tidigare förstått och att risken för att dö för tidigt börjar minska kraftigt.
– Nu finner vi att risken för död inom närmsta åren minskar påtagligt för diabetespatienter. Eftersom dödligheten är den faktor som man kanske allra helst vill ha ned så är det ett trendbrott man eftersträvat i många decennier men som man inte tidigare kunnat visa. Att effekterna av bättre behandling och rutiner nu börjar få effekt, säger Marcus Lind, som leder det här internationella projektet.
Resultatet tyder alltså på att de insatser som görs – med fokus på bra blodsockerkontroll, kolesterolbehandling och blodtrycksbehandling fungerar bra.
Glada nyheter men tungsint utveckling
Det som gör resultaten förvånansvärt positiva just nu är att antalet som insjuknar i diabetes har ökar kraftigt och nästan dubblerats – under samma period som man sett att dödligheten minskar.
– För den patient som har diabetes är det mycket positivt att prognosen är mer gynnsam, att behandlingar verkar göra nytta. Men att förekomsten av diabetes ökat påtagligt är bekymmersamt. Det visar att vi verkligen måste ta krafttag när det gäller prevention av diabetes och där är livsstilsförändringar med lämplig kost och mer fysisk aktivitet som viktigaste insatsen, säger Marcus Lind.
Stort forskningsområde
Diabetespatienter drabbas av olika organskador och andra risker för förtidig död, som till exempel diabeteskoma och akut höga blodsockervärden. Det här gör att frågan varit viktig i många år och minst ett tjugotal studier har gjorts under de senaste decennierna för att kartlägga dödlighet hos diabetespatienter i olika länder.
– Enda sättet att förstå om olika behandlingar i slutändan verkligen påverkar individer i daliga livet är att följa upp med liknande studier som den här. Studien är unik i sin storlek och omfattar många fler individer än tidigare studier vilket ger möjligheter till mer exakta skattningar, säger Marcus Lind.
Det här är en stor internationell studie på individer i Kanada och Storbritannien, men som letts av svenska forskare på Sahlgrenska akademin. Runt tio miljoner personer undersöktes varje år från 1996 till 2009. Man studerade hur många som dog varje år, för olika åldrar och kön och för diabetes respektive friska individer.
Nu vänds blickarna mot Sverige
Sveriges förhållandevis goda tillgänglighet och subventionerade sjukvård liknar den i Kanada. Men studien visar, trots det och olika andra insatser, att över 11 procent av alla vuxna individer i Kanada hade diabetes år 2009. Jämför man med 1996 så låg siffran då på runt 5,5 procent.
Forskarna går nu vidare för att göra en likadan kartläggning i Sverige. Resultaten kan vi troligtvis se inom det närmsta året. Marcus Lind ser en risk att antalet personer som lider av fetma kommer att öka – och en risk att allt fler drabbas av diabetes även här.
– Det känns som att det finns en ökad risk för ökad förekosmt av diabetes i Sverige under det närmsta decenniet eftersom tendensen till ohälsosamma matvanor och för lite motoin riskerar att fortsätta. Inte minst ser vi många ungdomar som sitter vid datorn långa perioder och leker ute i mindre usträckning än förr.