Dramatiska klimatförändringar väntar

Publicerad

Temperaturen höjs dramatiskt i Arktis och havsnivån på jorden stiger med en dryg meter dubbelt så mycket som tidigare antagits. Den prognosen framförs i en ny forskningsrapport som offentliggörs den här veckan.

Rapporten, som presenteras vid en konferens i Köpenhamn, är en kunskapssammanfattning av de senaste rönen om klimatet i Arktis.

Den har sammanställts av uppemot 200 forskare från hela världen och kommer att fungera som ett av många underlag när FN:s klimatpanel (IPCC) presenterar sin nästa rapport över klimatet 2014.

Stora förändringar
Forskarna konstaterar att klimatförändringarna i Arktis är betydligt mer omfattande och sker långt snabbare än vad man hittills trott.

– De förändringar vi ser är dramatiska, säger Margareta Johansson vid institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet.

De nya modellerna antyder att temperaturerna i Arktis till år 2100 kommer att stiga med ytterligare 3 till 7 grader, utöver den höjning på 2 grader som redan ägt rum.

En så kraftig höjning kommer att leda till massiv isavsmältning och betydligt snabbare snösmältning under våren. Tundrornas permafrost kommer att tina bort över enorma områden.

Havsnivån höjs
Allra mest oroväckande är kanske att avsmältningen av inlandsisen på Grönland tros bli så omfattande att den globala havsnivån höjs med 0,9-1,6 meter till 2100, vilket är dubbelt så mycket som IPCC förutspådde i sin senaste rapport.

Prognosen bygger på uppgifter om havsnivåerna bakåt i tiden och hur dessa förhållit sig till de rådande temperaturerna på jorden.

De nya rönen motsäger andra rapporter de senaste åren som har förutspått att avsmältningen på Grönland kommer att bli tämligen måttlig. Detta är dock föga troligt, enligt Margareta Johansson.

– Det är sant att Grönlandsisen växer i mitten, men samtidigt smälter den väldigt snabbt vid kanterna, säger hon.

Roland Johansson/TT

Klimatförändringarna är generellt sett kraftigare på högre breddgrader än närmare ekvatorn. Medan jordens medeltemperatur har stigit med 0,7 grader de senaste åren har ökningen i Arktis varit dubbelt så stor.

Den nya rapporten antyder dessutom att uppvärmningen är ännu kraftigare än vad som hittills antagits. Enligt forskarnas modeller kommer temperaturen i Arktis att öka med ytterligare 3 till 7 grader fram till 2010 – en dramatisk höjning som skulle få enorma effekter. Mest oroande är att isavsmältningen på Grönland tros leda till en global havsnivåhöjning på 0,9-1,6 meter.

Källa: Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer