En Lonchophylla robusta besöker en blomma för att stjäla dess nektar. Foto: Marco Tschapka/University of Ulm

Dricker med löpande band

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt en fladdermus som varken lapar eller suger i sig nektar, den använder förmodligen tungan som ett löpande band.

Med hjälp av en höghastighetskamera har forskare lyckats fånga ett helt nytt sätt att dricka på bild. Det är fladdermusarten Lonchophylla robusta som står för den unika metoden.

– Vi kan se att kanaler i tungan rör sig med en pumpande rörelse och att tungan hela tiden är i kontakt med vätskan, men vi vet fortfarande inte exakt hur hela processen går till, säger Marco Tschapka, professor i tropisk ekologi vid universitetet i Ulm, Tyskland.

Fladdermusen i filmen ovan positionerar sig ovanför ett provrör med honungsvatten, något som liknar nektar till smak och konsistens, och sträcker därefter ut tungan så att den kommer i kontakt med vätskan.

Tungan är täckt av pyttesmå kanaler som verkar kunna agera som pumpar och löper längs tungans hela längd.

Vätskan rör sig sedan upp längs tungan till fladdermusens mun, på ett sätt som kan liknas vid ett löpande band.

Upptäckten publiceras i tidskriften Science Advances.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.