Nikotinet är den stora faran vi ser just nu, säger Josefin Jonsson som jobbar med tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten. Foto: Sara Frisk/SVT & Ola Torkelsson/TT

E-cigaretter regleras i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har försäljningen av e-cigaretter varit helt oreglerad i Sverige. Men från och med 1 juli väntas de nya lagarna börja gälla. På Folkhälsomyndigheten ser man nikotin i flytande form som en stor fara.

Tiotusen produkter är just nu avsedda för den svenska marknaden. Elektroniska cigaretter, eller e-cigaretter håller på att bli socialt accepterat i Sverige.

Bland unga kan man se en ökning i användandet. E-cigaretter innehåller inte tobak utan fylls med en vätska som innehåller smakämnen och ofta nikotin.

Stor målgrupp

Ubbe Strihagen som är VD för ett företag som säljer e-cigaretter tycker att deras kundkrets liknar den som köper vanliga cigaretter.

– Nästan uteslutande är våra kunder tobaksrökare när de köper e-cigaretter. De är ett bra sätt att vänja sig av med vanliga cigaretter eftersom e-cigaretter inte är lika farliga, säger han.

Josefin Jonsson som jobbar med tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten tror dock att man öppnar upp för en mycket bredare målgrupp.

– De olika smakerna som finns till e-cigaretter tyder på att man riktar sig till alla möjliga människor, även unga. Det finns alltifrån godis och fruktsmaker till whiskey och tobakssmak. Det kan bli en inkörsport för människor som inte rökt tidigare, säger hon.

Nikotin i flytande form

Den största anledningen till att en reglering ska införas är att nikotin i flytande form är väldigt giftigt. Nyligen rapporterades om ett dödsfall där en person fått i sig e-vätska från ampullen och alltså inte inhalerat den som ånga. I övrigt vet man ännu inte hur e-cigaretter påverkar vår hälsa i längden.

– Vi behöver reglera hanteringen av e-cigaretten och påfyllningsbehållaren i ett försök att förhindra att man får i sig nikotinet på ett olämpligt och mer skadligt sätt, säger Josefin Jonsson.

Börjar gälla 1 Juli

Den politiska behandlingen är i full gång för lagstiftning om e-cigaretter. Den beslutas av riksdagen den 17 maj och den träder i kraft 1 juli. Som det ser ut nu kommer lagstiftningen likna den som finns för tobaksprodukter.

– Med tydligare regler kommer e-cigaretter introduceras i fler fysiska butiker. Det kommer förenkla för många av dagens rökare att byta då e-cigaretter säljs i samma butiker som vanliga cigaretter, säger Ubbe Strihagen.

Hälsovarning och åldersgräns

Förutom att det behövs en reglering för hur e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska utformas kan e-cigaretterna även förses med en hälsovarning för nikotin, informationsblad och innehållsförteckning. Regeringen vill även se en 18-årsgräns.

– Just nu innan regleringen finns på plats kan vem som helst köpa e-cigaretter, till och med barn, säger Josefin Jonsson.

Tiotusen produkter

Tillverkare och försäljare av e-cigaretter och påfyllnadsvätskor kommer behöva rapportera in produkter de avser att sälja på den svenska marknaden till Folkhälsomyndigheten för godkännande. Redan nu finns ungefär tiotusen e-cigarettsprodukter inrapporterade.

– I jämförelse med att det finns tre tusen olika tobaksprodukter på den svenska marknaden är det väldigt många, säger Josefin Jonsson.

Forskning kring e-cigaretter pågår över hela världen men än kan man inte dra några slutsatser om hur de påverkar oss. Det gäller inte bara nikotinet utan de övriga ämnena vi drar i oss när vi använder e-cigaretter. Eftersom det finns olika typer av e-cigaretter och vätskor vet man ännu inte heller hur de olika varianterna står sig i jämförelse med varandra.

En film om e-cigaretter sändes i Vetenskapens värld måndagen den 8 maj, den ligger på SVT Play till söndagen den 21 maj.

Elektronisk cigarett

E-cigaretter kan se ut på många olika sätt men bygger på samma princip. De har ett batteri som driver en förångare.

I toppen av den ofta cigarettformade metallhylsan häller man i en vätska som kallas e-vätska eller e-juice. Värmen från förångaren omvandlar vätskan till ånga som användaren andas in via munstycket.

E-vätskan består ofta av nikotin, smakämnen, vatten, propylenglykol och glycerol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.