Kvinnan är vaken under operationen. Foto: J Neuroscience

El i hjärnan kan tysta tinnitus

Uppdaterad
Publicerad

Människor med svår tinnitus har för första gången testat en behandling i form av elektrisk ström rakt in i hjärnan. Resultaten beskrivs som “mycket uppmuntrande”.

Upp till 15 procent av alla svenskar lider av ständigt pipande, gnissel eller andra oljud som ingen annan kan höra. En del blir bättre av sig själva. Många får hjälp av kognitiv beteendeterapi och andra behandlingar, men enstaka patienter upplever ingen lindring alls.

– Vi har behandlat de sjukaste av de sjuka, säger Steven Cheung, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid University of California, San Francisco i USA.

Används mot Parkinsons sjukdom

Hans forskargrupp opererade in elektroder i huvudet på tre män och två kvinnor med tinnitus. Metoden kallas DBS (deep brain stimulation) och är ett slags pacemaker för hjärnan. Den är väl etablerad mot Parkinson och vissa neurologiska rörelsesjukdomar.

Den nya studien bygger på en slumpmässig upptäckt för några år sedan: En patient fick elektroder mot Parkinsons sjukdom. Hon hade även tinnitus – som minskade efter ingreppet. Kirurgerna kom fram till att lindringen berodde på att ett blodkärl brustit under operationen och skadat ett knippe nervceller långt inne i hjärnan. Uppföljande försök visade att även elektrisk ström i samma knippe kan lindra tinnitus. 

Alla utom en blev bättre

De fem patienterna som hittills blivit opererade fick skatta sina besvär före, under och efter ingreppet. Alla utom en blev bättre, enligt en rapport i tidskriften Journal of Neurosurgery.

Alla hade från början nästan outhärdliga besvär, och forskarna understryker att kirurgi bara kan komma i fråga i de svåraste fallen.

Patric Blomstedt, hjärnkirurg vid Norrlands universitetssjukhus, har tagit del av resultaten. Han påpekar att effekten i de flesta fallen var ganska måttlig, och att det behövs mer forskning för att ta reda på hur mycket som beror på placebo.

– Men med det sagt så tror jag att de kan vara något på spåren. Det ser spännande ut, säger han.

Fakta: Elektroder i hjärnan

Cirka 2 000 människor i Sverige har fått inopererade elektroder i hjärnan, så kallad Deep Brain Stimulation (DBS). Motsvarande siffra för hela världen är omkring 160 000. Majoriteten har Parkinson eller någon neurologisk rörelsesjukdom.

DBS-elektroder är skonsamma mot hjärnvävnaden och kan opereras ut om de inte fungerar. Dessutom går det att justera en behandling med DBS genom att anpassa strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.