Resultaten visar att djup hjärnstimulering (DBS), elektriska impulser riktade till specifika områden i hjärnan, kanske kan hjälpa även oss människor med vår kognition – vår förmåga att minnas, förstå och lära oss nya saker.
Kan redan hjälpa mot Parkinson
– DBS har varit mycket effektiv för behandling av rörelsestörningar, såsom Parkinsons sjukdom, och har nyligen testats vid behandling av en rad neurologiska och psykiatriska tillstånd. Dessa nya rön pekar på framtida potentiella behandlingar för människor med minnesstörningar, säger Paul Frankland, huvudansvarig för studien.
Under hela våra liv föds nya celler i hippocampus – hjärnans centrum för inlärning och minne. I den nya studien, fann Frankland och hans kollegor att en timme av elektrisk stimulans i en region som direkt kommunicerar med hippocampus, i vuxna möss ledde till en tvåfaldig ökning av nya celler i hippocampus.
Även om den här explosionen av nya celler bara varade i en vecka så utvecklades dessa celler normalt, och de kunde kommunicera med andra närliggande hjärnceller.
Minnet förbättrades
Sex veckor senare undersökte forskarna om de nya integrerade cellerna hade påverkat minnet. Författarna testade hur snabbt djuren kunde lära sig att hitta sin väg ut ur en liten vattenpöl. Jämfört med möss som inte fått behandlingen så hade mössen som fått elektronisk stimulans i hjärnan lättare att hitta ut – de tycktes ha blivit bättre på att tänka rumsligt.
– Hittills har vi inte riktigt förstått varför DBS fungerar. Den här studien tyder på att elektrisk stimulering av specifika delar av hjärnan kan leda till utveckling av nya funktionella hjärnceller i vissa delar av hjärnan, säger Daniel A. Peterson, expert på stamceller och hjärnans reparation, och som var kopplad till studien.
Kan förklara även tidigare forskning
Forskare har tidigare visat att det går att bromsa den gradvisa försämringen av kognitiv förmåga hos vissa människor med demens och andra kognitiva funktionsnedsättningar med hjälp av DBS.
– Även den studiens positiva resultat med förbättrade kognitiva effekter efter djup hjärnstimulering hos människor kan bero på produktion av nya hjärnceller, säger Paul Frankland.
Anders Nord
SVT Vetenskap