Emily, 12, hade dödlig cancer – räddades av nya behandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Emily Whitehead hade bara några dagar kvar att leva när hennes föräldrar grep ett sista halmstrå. Emily led av akut lymfatisk leukemi, ALL. Alla behandlingsmetoder hade redan prövats utan att ge resultat. Därför sade hennes föräldrar ja till att låta Emily delta i en experimentell studie om en helt ny metod att behandla blodcancer, ett beslut de aldrig har ångrat.

– Vi hade ingen annan väg att gå. Det fick bära eller brista, berättar Emilys pappa Tom Whitehead för SVT. Idag vet vi att det är det bästa vi någonsin gjort.

Emily, som bor i Pennsylvania i USA var då, 2012, det första barn i världen som fick den här behandlingen så ingen visste hur det skulle gå.

Helt ny metod

Det forskarna gjorde var att ta ut och genmanipulera T-celler från Emilys immunförsvar – en helt ny metod för att försöka bekämpa obotlig blodcancer. 

De genmanipulerade cellerna sattes tillbaka i Emilys blod, men då hände något oväntat. Emily blev extremt dålig och hamnade i koma. Under fjorton dagar svävade hon mellan liv och död och fick ligga i respirator på intensiven.

– Det var den svåraste tiden i hela vårt liv. Ingen, varken vi eller läkarna, var förberedda på att behandlingen kunde göra den cancersjuke så akut, fruktansvärt dålig, säger Emilys pappa.

”Känner mig jättebra”

Men efter 14 dagar i koma, på Emilys egen sjuårsdag vaknade hon upp igen. Och 23 dagar efter att Emily hade fått behandlingen med T-celler togs ett prov som visade något makalöst. Det fanns inga cancerceller kvar hos Emily. Och sedan dess har Emily varit cancerfri. Den 10 maj i år firar Emily, som nu är 12 år, sex år som cancerfri. 

– Jag känner mig jättebra, berättar Emily via Skype till SVT. Jag går i skolan och kan leka med min hund och göra allt som andra barn kan göra. 

– Det var jättejobbigt att vara sjuk men jag minns inte så mycket av hur det var.

”Som en vanlig 12-åring”

– Emily har förträngt minnena från sin sjukdomstid, och det tycker vi är bra, säger hennes pappa Tom Whitehead. Idag är hon som vanlig 12-åring och vi är tacksamma för varje dag som går.

Emilys föräldrar har startat en organisation, Emily Whitehead Foundation, som arbetar för att samla in pengar för att fler barn ska kunna få den här behandlingen.

– Vi vill att fler sjuka barn ska få den här möjligheten till behandling. Vi känner oss välsignade varje dag att vi har kvar Emily i livet och vi vill ge fler föräldrar och cancersjuka barn samma möjlighet som vi fick, säger Emilys pappa Tom Whitehead.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.