Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kliniken som hjälper långstidssjuka

Kliniken i USA testar ny behandling mot långtidscovid

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner människor världen över kan ha kvar långvariga symtom efter covid-19. Många läkare står handfallna, men ett sjukhus i New York erbjuder nu en särskild behandling som ger hopp.

Mount Sinaisjukhuset i New York har länge behandlat patienter som blivit långtidssjuka efter andra virusinfektioner. Nu har många patienter sökt sig till kliniken med långtidscovid. Läkarna konstaterar att symptomen många gånger är de samma som från andra virus.  

– Vi tror att coronaviruset har orsakat någon form av obalans i det autonoma nervsystemet. Vår behandling går ut på att återfå balansen i systemet igen, säger David Putrino, forskare inom rehabiliteringsmedicin på sjukhuset Mount Sinai.

Sjukgymnastik som behandling 

Sjukhuset har tagit fram ett sjukgymnastiksprogram. Patienterna börjar med små rörelser i liggande läge och vänjer sedan sakta kroppen vid rörelser under ett par månader i sittande och slutligen stående läge. Behandlingen har tidigare hjälpt patienter som har haft problem med det autonoma nervsystemet, till exempel problem med andning och puls. 

Måste upptäckas i tid 

– Det går normalt att behandla dessa symptom om de upptäcks tidigt. Men de blir svårare att behandla ju längre tiden går innan de upptäcks, säger David Putrino. 

Eftersom det inte finns så många mottagningar just nu som behandlar patienter med långtidscovid söker sig människor från hela världen till kliniken i New York. Det finns inga publicerade resultat ännu om hur många som blir bättre efter behandlingen. 

Ingen bot 

I Sverige finns det bara två mottagningar där personer som drabbats av långtidscovid kan genom gå en undersökning av olika specialister för sina besvär. Ännu har de ingen botande behandling där.

– Det finns många saker vi kan göra och behandla symtom men vi vet inte ännu vad vi ska göra för att behandla grundorsaker, säger Michael Runold, lungläkare på Karolinska unviversitetsjukhuset i Solna.

Följs via app 

David Putrino såg under våren i olika diskussionsforum att människor var sjuka i covid-19 under flera månader. Han startade då en appstudie för att se vilka symtom som rapporterades och hur länge de varade.

– Detta är något vi verkligen behöver arbeta hårt med att lösa annars tror vi att det kommer att bli ett stort folkhälsoproblem , säger David Putrino.

Se mer i ”Vetenskapens värld – Corona: hopp och förtvivlan”  den 2 november i SVT och på SVTplay. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer