Tänk dig att du ska gömma jorden presentpapper. Hur gör du? Foto: Elvis Santana, xx Lawrence/FreeImages

En boll till jul

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: Hur slår man in ett klot?

Under julgranen dyker ibland ett och annat paket upp. De allra flesta förpackningar vi köper har ganska raka sidor, men när man ska ge bort en fotboll, ett bowlingklot eller en apelsin till någon så ställs man inför ett problem: Hur får man en plan yta att täcka ett klot?

Det här problemet är inte unikt för paketinslagning. När människan började segla runt jorden och teckna ned hur de olika landmassorna var fördelade över klotet var man tvungen att komma på hur man ritar ett sfäriskt objekt på en plan yta, utan att förhållanden mellan punkter på sfären förvrängs.

Vetenskapens Jul

För att lösa det här har man genom tiderna använt sig av en mängd olika så kallade kartprojektioner som på ett eller annat sätt har strävat efter att på bästa möjliga sätt avbilda vår planet på ett papper, men de har alla en eller annan svaghet. Ett vanligt sådant är att länder som ligger längre norr- eller söderut på planeten tar upp större plats än de egentligen borde.

Så gör du

För att slå in ett någorlunda runt klot på möjligast enkla sätt behöver du en kvadratisk bit papper, alltså en med lika långa sidor. Dessutom behöver pappret vara tillräckligt stort för att kunna nå runt klotet och överlappa med någon centimeter eller vad som nu är passande.

Genom att mäta omkretsen mot pappret så vet du att det även räcker över polerna, förutsatt att klotet är, som sagt, någorlunda runt.

En något mer avancerad variant är att ta en bit papper och igen mäta att det räcker runt bollens ”ekvator”, och därefter skära ut tårtbitar mot polerna. På så vis försvinner mycket av det papper som annars blir överflödigt i takt med att klotet blir mindre i omkrets.

Men till skillnad från när man ritar en karta så finns ju alltid möjligheten när man slår in en boll att helt enkelt bara rulla in i den i en bit papper och lösa alla eventuella ojämnheter med mängder av tejp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet