Foto: TT

FN har enats om ny global narkotikapolitik

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalförsamling har nu enats om en deklaration som på många sätt innebär en omsvängning i den globala narkotikapolitiken. Det fokus på kontroll och förbud som präglat narkotikafrågan de senaste 50 åren byts nu mot en politik där vård och mänskliga rättigheter får större utrymme.

– Det är bra att man slagit fast att narkotikapolitiken inte ska handla om brott och straff, utan om hälsa. Människor som har en sjukdom måste behandlas, säger Anders W. Jonsson (C), barnläkare och en av riksdagens representanter på plats i generalförsamlingen.

– Men det handlar också om vikten av förebyggande arbete och nu är det upp till medlemsländerna att implementera detta, säger Anders W. Jonsson till SVT Nyheter bara minuter efter att generalförsamlingen antagit resolutionen.

Narkotikamöte i FN 2016

Ministern: ”Nöjd med att hälsa fått tydligare plats”

Även folkhälsominister Gabriel Wikström (S), som leder den svenska delegationen på plats i New York, är nöjd med inriktningen på deklarationen.

– Den är ett viktigt steg på vägen för en bättre global narkotikapolitik. Jag är nöjd med att hälsa och mänskliga rättigheter har fått en tydligare plats. Det viktiga nu blir att genomföra det som står i deklarationen på det sätt som bäst lämpar sig utifrån nationella förutsättningar.

Vill prova nya vägar

Med start i dag samlas alltså världens länder i New York för att diskutera den globala narkotikapolitiken och FN:s narkotikakonventioner, som allt fler länder nu ifrågasätter och i vissa fall öppet bryter mot.

Egentligen skulle det så kallade UNGASS-mötet (UN General Assembly Special Session) hållits först 2019, men en rad latinamerikanska länder, med Mexiko och Colombia i spetsen, krävde ett extrainsatt möte.

Anledningen är att många länder i regionen efter decennier av blodiga drogkrig dragit slutsatsen att politiken som bygger på förbud har varit ineffektiv och kostat både för mycket pengar och för många människoliv.

”Många var missnöjda”

Flera länder har varit öppet kritiska mot den resolution som nu antagits, men det var ändå troligt att dokumentet skulle antas och att kritiken istället kommer att föras fram i de debatter och anföranden som kommer att hållas de kommande dagarna.

– Men man kände på stämningen i generalförsamlingen att många länder var missnöjda. Så alla höll verkligen andan innan dokumentet antogs. Men nu kommer ett antal länder att vädra sitt missnöje, säger Anders W. Jonsson.

Olika syn

Och trots att dokumentet nu godkänts av församlingens 193 länder finns det djupa sprickor i synen på hur narkotikaproblemet ska hanteras.

Många länder, som Ryssland och Kina, håller fast vid en restriktiv politik med fokus på kriminalisering och straff samtidigt som en rad länder intagit en mer pragmatisk hållning där skademinskning och avkriminalisering av användandet av narkotika lyfts fram som viktiga reformer för att få bukt på problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamöte i FN 2016

Mer i ämnet