Foto: Björn Larsson Rosvall. Scanpix

En halvtimme räcker bra

Uppdaterad
Publicerad

30 minuters daglig träning ger en lika effektiv viktminskning som 60 minuter.

Under tretton veckor följde en forskargrupp 60 tunga – men friska – danska män i deras ansträngningar för att komma i bättre form. Hälften av männen fick träna en timme om dagen, med hjärt-pulsmätare och kaloriräknare, medan den andra hälften bara behövde svettas i 30 minuter om dagen. Resultaten visar att 30 minuters motion, tillräckligt hård för att producera svett, är nog för att minska på en osund kroppsvikt.

– I genomsnitt förlorade de män som tränade 30 minuter per dag 3,6 kilo på tre månader, medan de som motionerade en hel timme bara förlorade 2,7 kilo, säger Mads Rosenkilde på Institutionen för biomedicin. 

Gav mer än det borde

– Deltagarna som tränade 30 minuter per dag brände mer kalorier än de borde, i förhållande till det träningsprogram som vi satt upp för dem. I själva verket kan vi se att träning i en hel timme i stället för en halv inte ger någon ytterligare förlust i varken kroppsvikt eller fett. De män som tränade mest förlorade för lite i förhållande till den energi de brände på löpning, cykling eller rodd. 30 minuter av koncentrerad träning ger lika bra resultat på vågen, förklarar Mads Rosenkilde.

Mads Rosenkilde tror att en del av förklaringen till de överraskande resultaten är att det är så pass enkelt att träna 30 minuter att deltagarna i studien hade lust och energi över för ännu mer fysisk aktivitet efter deras dagliga träningspass. Dessutom åt den studiegrupp som tillbringade 60 minuter på löpbandet antagligen mer, och därför förlorade de också något mindre vikt än väntat.

– Deltagarna i vår studie tränade varje dag i tre månader. Samtliga träningstillfällen utformades så att deltagarna skulle svettas lätt, men de förväntades också öka intensiteten och ge lite extra gas tre gånger i veckan, förklarar Mads Rosenkilde. 

Överraskande resultat

Forskarna är förvånade över resultaten och målet är nu att studera effekterna av andra typer av träning.

– Ett annan intressant scenario är att studera motion som en form av transport. Träning är fantastiskt för din fysiska och mentala hälsa. Problemet är att det tar tid. Om vi ​​kan få folk att träna på vägen – till jobbet, till exempel – kommer vi att ha vunnit halva striden, säger Mads Rosenkilde.

Forskningsresultaten är unika eftersom deltagarna i studien tillhör den stora, men ofta förbisedda grupp, måttligt överviktiga män, som steg för steg blivit större och nu utgör 40 procent av den manliga befolkningen i Danmark.

– Det här är ett spännande resultat – att lite kan ge mer. Det är en relativt lång studie men för att se de mer långsiktiga resultaten av den här träningsformen så vill jag se längre studier med fler deltagare, säger Carl Johan Sundberg, forskare på Institutionen för fysiologi och farmakologi på Karlolinska Institutet i Stockholm.

Om studien

Forskarnas resultat har just publicerats i American Journal of Physiology .

Läs artikeln här: http://ajpregu.physiology.org/content/early/2012/07/30/ajpregu.00141.2012.abstract

Studien ingår i projektet FINE – ett tvärvetenskapligt samarbete mellan forskare från tre fakulteter vid Köpenhamns universitet och två sjukhus i Köpenhamn. Med tiden hoppas forskarna att kunskaperna man fått genom projektet ska visa sig betydelsefulla inom diagnostik och terapi när det gäller att förebygga och behandla livsstilssjukdomar och kan att de kan leda till utveckling av bättre läkemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.