Betelgeuse är en döende stjärna och skulle kunna bli en från supernova som går att se med blotta ögat. Foto: ESO

En stjärna i vår galax kan vara på väg att explodera

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnan Betelgeuse ljusstyrka har halverats sedan oktober. Är det ett tecken på att den håller på att bli en supernova? Spela videon för att själv hitta den på stjärnhimlen.

Strax ovanför Orions bälte, lite till vänster, finns den stora och starkt rödlysande stjärnan Betelgeuse.  

Men sedan oktober har man med blotta ögat kunnat se att Betelgeuse minskat radikalt i ljusstyrka. Nu lyser den svagare än vad vi människor någonsin har observerat. 

Håller den på att bli en supernova?

Minskningen i ljusstyrka kan vara en naturlig variation. Men det skulle också kunna vara ett tecken på att stjärnan snart kommer att explodera och bli en supernova. Senast det hände i vår galax var 1604. 

En supernova är något av det våldsammaste som kan ske i universum och i den starka explosionen bildas många av de tunga grundämnena. Den kan också ge upphov till nya planeter. 

Kan få ödesdigra konsekvenser

Eftersom Betelgeuse ligger så nära, cirka 640 ljusår bort, skulle det vara en unik chans att se en supernova med blotta ögat. 

Men hade en supernova bildats inom 100-200 ljusårs avstånd från jorden hade det kunnat bli vår undergång. 

Kan ske när som helst

Betelgeuse kan alltså explodera i natt – men också om 100 000 år. Forskarna har inget sätt att förutspå när en stjärna exploderar och blir en supernova.  

— Vi vet inte vad som händer i stjärnans inre, det enda vi kan bevaka är de yttre delarna, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Stockholms Universitet.  

Men vad är ljusminskningen ett tecken på då?  

— Att den blir mörkare tolkas att stjärnan håller på och gör något ovanligt. Och då tänker man att det kan vara något på gång. Men det hade nog varit samma reaktion om den blev ljusstarkare, säger Jesper Sollerman.

Spela videon ovan för att se var på stjärnhimlen du kan speja efter Betelgeuse.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer