Fossilen visar ett avtryck från den 2 millimeter långa grönalgen. Foto: Virginia Tech

Uråldrig trädsläkting hittad i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Landlevande träd och växter tros vara besläktade med grönalger. Nu har forskare kommit över den äldsta fossilen av grönalger någonsin.

De tidigaste träden och växterna utvecklades för 450 miljoner år sedan och tros vara besläktade med grönalger. Nu har forskare hittat fossiler av grönalger som beräknas vara en miljard år gamla. Forskarna fann avtrycket av den två millimeters långa algen i en sten i norra Kina i ett område som tidigare varit täckt av vatten.    

Äldsta fyndet någonsin

Forskarna från Virginia Tech, som upptäckte fyndet, menar på att de vattenlevande grönalgerna anpassade sig till livet på land under flera miljoner års tid. Men uppkomsten av gröna växter är debatterad. En del forskare menar på att gröna växter kom från floder och sjöar, och senare tog över hav och land.

Fyndet är det äldsta av de grönalgsfossiler man har kommit över och visar på att algerna tog ännu längre tid på sig än vad forskarna tidigare har trott att anpassa sig till livet på land. 

Källa: Nature Ecology & Evolution

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.