Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ekonomipristagaren Esther Duflo berätta om hennes teori om varför det är så få kvinnor inom ekonomin. Foto: Karin Wesslén/Cyril Fresillon/TT

Esther Duflo: “Det är lite macho inom ekonomin”

Publicerad

Esther Duflo, Abhijit Banerjee och Michael Kramer tilldelas ekonomipriset i Alfred Nobels minne. Sedan priset började delas ut för 50 år sedan, är Esther Duflo den andra kvinnan att ta emot det.

Gruppen har belönats med priset för sin forskning om att minska världens fattigdom. Tillsammans har de utvecklat fältstudier i utvecklingsländer för att lättare förstå hur man ska gå till väga för att bekämpa fattigdomen. 

I Vetenskapens värld berättar pristagaren Esther Duflo om bristen på kvinnor inom ekonomin. Hon tror att den rådande arbetsmiljön kan vara orsaken. 

– Den är rätt aggressiv, traditionellt sätt. Ganska otrevlig. Det passar inte alla, särskilt inte kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Ja, det är lite macho inom ekonomin.

Hoppas kunna inspirera 

Esther Duflo hoppas att priset ska uppmuntra fler kvinnor att börja studera ekonomi.  

– Även om en kvinna inte fått priset, om det bara varit Michael (Kremer) och Abhijit (Banarjee) lockar vårt ämne i sig kvinnor till ekonomin, säger hon.

Se mer om pristagarna i Vetenskapens värld som sänds i SVT2 måndagen den 2 december klockan 20 eller redan nu på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer