Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela videon för att se hur skolor i Indien arbetar för att höja kunskapsnivån: “Flera små förändringar kan göra skillnad”. Foto: Iman Tahbaz/SVT/TT/ Michael Dwyer

Framgång i fattigdom – med pristagarnas metod kan alla hänga med i skolan

Publicerad

Forskarna Esther Duflo, Abhijit Banerjee och Michael Kremer tilldelas årets ekonomipris i Alfred Nobels minne för sin forskning i att mildra global fattigdom. En metod som forskarna tagit fram är att höja kunskapsnivån med stödundervisning – genom att lära “på rätt nivå”.

– Vi testar barnen för att se vad de kan och inte kan, säger Vasudha Khandelwal vid Pratham Education, en organisation som använder sig av ekonomipristagarnas metoder i Indien.

Hon fortsätter:

– Barnen grupperar vi sedan enligt vad de har för kunskaper i ordförråd, stavning och berättande.

“Vi har inte facit”

Ekonomipristagarnas metod tar globala problem som fattigdom och delar upp dem i mindre delar.

– Fattigdom består egentligen av flera problem och varje problem förtjänar sen egen lösning. Vi har inte facit, men flera mindre lösningar, säger Abhijit Banerjee.

Spela klippet ovan för att se hur skolor i Indien arbetar för att motarbeta fattigdom.

Vill du veta mer om ekonomipriset? Se mer i Vetenskapens värld måndag 2 december i SVT2, kl 20. Programmet går också att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer