Här skapar en miljon människor ett konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer när en miljon människor måste samarbeta för att skapa ett konstverk? I fallet r/place på hemsidan Reddit resulterade det i flaggor, Pokemons och ett svart hål som hotade med att sluka allt. Forskare från Max Planck Institutet har nu undersökt konstverket som ett exempel på kulturell evolution.

Under tre dagar förra året kunde användare på hemsidan Reddit placera ut en pixel var som helst på en vit digital canvas. Sen var de tvungna att vänta fem minuter innan de fick placera ännu en pixel. För att skapa avancerade konstverk samarbetade användare genom att organisera sig i olika forum.

— Det är lite som bakterierna i en petriskål, med begränsad plats och resurser skapar konstverken ett sorts ekosystem, säger Thomas Müller från forskningsgruppen Minds and traditions på Max Planck Institutet i ett pressmeddelande.

Flaggornas kamp

Thomas Müller och hans kollegor undersökte det kollaborativa konstverket för att lära sig om kulturell evolution, teorier kring hur kulturer och samhällen utvecklas. De kom fram till att samarbete var av ytterst vikt för att kulturella förändringar skulle klara sig. Något som uppenbarade sig när olika fraktioner kämpade för att få plats med just sina verk, ofta i form av nationella flaggor.

På den här bilden kan man se hur den tyska flaggan breder ut sig och försöker sluka den franska flaggan som undviker genom att röra sig uppåt. Efter en lång kamp bestämmer sig de båda länderna för att sluta fred genom att skapa EU:s flagga på området de stred över.

— Det är lite som att säga, ”vi mår bäst om vi är åtskilda, men om du tar en bit av mig och jag tar en bit av dig blir vi säkrare”, säger Thomas Müller i ett pressmeddelande.

Enklare med tiden

Forskarna använde alltså teorier i så kallad kulturell evolution, för att förutsäga att konstverket först borde öka i komplexitet för att sedan bli enklare och mer strukturerad. Deras förutsägelse besannades i studiens resultat. Genom att bland annat kolla på konstverkets filstorlek såg de hur komplexiteten var som störst efter 30 timmar, för att sedan minska under resten av tiden.

Forskarna förklarar resultaten med att i början kunde användarna sprida ut sig hur som helst. Men när det efter hand blev mindre och mindre utrymme var de tvungna att etablera regler för att överleva. Bilderna fick inte vara för komplicerade för då kunde de inte sprida sig i samma takt som konkurrenterna. Men varför var det då inte de mest simpla bilderna som tog över hela bilden?

Hur språk utvecklas

Anna Jon-And är forskare inom språkevolution för Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms Universitet och har en teori om just detta.

— Ett språk måste ju vara inlärbart för att det ska spridas, men om man då tänker på det absolut enklaste så är det ett ljud, typ ”öh”. Men det är ju inte så värst funktionellt som språk. Därför behöver man kombinera det med att man också vill kunna uttrycka sig, säger Anna Jon-And.

Anna Jon-And menar att bilderna som är enklare att tolka och bygga vidare på kanske blir mer populära, precis som hur språk förenklas. Men det absolut enklaste, i det här fallet det blåa hörnet som syns i videon ovanför, konkurreras så småningom ut eftersom det helt enkelt inte är så uttrycksfullt.

För att läsa mer om konstverket kan ni gå in här

Studien publicerades i PLOS ONE

Kulturell evolution

Forskning om de orsaksförhållanden som formar och förändrar människans kultur

KÄLLA: KI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.