I en artikel som publiceras i den ansedda vetenskapliga Nature idag visar en forskargrupp ledd av Hans Scholer vid Max Planck Institutet i Tyskland hur de med hjälp av en ny metod lyckats programmera om en mänsklig nervcell så den blivit pluripotent, alltså möjlig att utveckla åt vilket håll man vill ?precis som embryonala stamceller.
Det här har andra forskare lyckats med tidigare, men den här gången används endast en transkriptionsfaktor när det tidigare behövts åtskilliga. Det gör hela tekniken betydligt mer lätthanterlig och plötsligt känns inte drömmen om de skräddarsydda cellerna så långt borta.
Forskarna har alltså plockat nervceller från mänskliga fosters hjärnor, använt transkriptionsfaktorn OCT4 och med hjälp av den backat cellerna till embryonalt läge. Sådana celler kallas iPS eller inducerade pluripotenta stamceller.
Det nya sättet att framställa dem innebär på längre sikt förstås nytt hopp för till exempel Parkinson eller Alzheimersjuka, som skulle ha stor nytta av att på ett kontrollerat sätt få kroppsegna stamceller, som kunde ersätta de skadade cellerna i deras hjärnor.
Malin Attefall