Pompeji begravdes i vulkanaska för cirka 2000 år sedan. Foto: SVT/Vetenskapens värld

EU försöker rädda Pompeji

Uppdaterad
Publicerad

Pompeji är staden som för 2000 år sedan dränktes av sten och aska från vulkanen Vesuvius. Nu hotas den relativt välbevarade antika staden av en ny kollaps.

Det var år 1748 som den antika staden Pompeji upptäcktes som relativt välbevarad under vulkanens aska och sten, där invånare hade fångats av det våldsamma vulkanutbrottet år 79. Platsen har sedan dess ansetts vara en av Europas viktigaste arkeologiska platser.

Men år 2010 började resterna av den antika staden att rasa, och först ut var gladiatorernas kaserner. Det trycker på från de hittills outgrävda delarna av Pompeji och vatten läcker ständigt in.

Hittills oupptäckta delar grävs fram

I ett nytt forskningsprojekt försöker man nu rädda Pompeji genom att gräva ut de helt outgrävda delarna. EU och den italienska staten har gått ihop om en satsning på hela 105 miljoner euro för att rädda Pompeji.

Forskarna i projektet säger att de nu hittar unika delar som avslöjar mer om livet i den antika staden:

– För tillfället har vi grävt fram flera nya hus och en ny gata, och vi har gjort många anmärkningsvärda fynd, konstiga föremål och politiskt klotter, säger Massimo Osanna, som är en av forskarna som deltar i utgrävningarna.

Forskarna använder också ny teknik. Man 3D-skannar hus och gator för att bygga upp Pompeji till en virtuell värld.

Kriminalteknik på antika skelett

Ny vetenskaplig teknik och hur den har använts har också väckt en debatt bland arkeologer. Ett av de gamla fynden från Pompeji är en skalle som tros ha tillhört en av Romarrikets främste naturfilosofer och författare: Plinius den äldre.

Den här skallen har länge legat utställd på museum i Rom, tillsammans med andra skelettdelar, som anmärkningsvärda rester av en av dåtidens Roms främsta intellektuella. På senare år har dock forskare borrat fram material för att göra DNA-tester från skelettdelarna. Slutsatserna är att de kvarlevor som tros ha tillhört Plinius den äldre visat sig vara skelettdelar från flera olika personer, men själva skallen tror sig de italienska forskarna sig kunna påstå har tillhört Plinius den äldre.

”Det är väldigt troligt att detta är Plinius skalle, även om vi inte kan vara 100 procent säkra” säger Andrea Cionci, som lett de nya undersökningarna av kvarlevorna som påstås tillhöra den antike författaren Plinius.

Men från forskare utanför Italien anses de nya undersökningarna inte alls kunna fastslå att skallen verkligen skulle tillhöra Plinius den äldre.

– Jag är till 90 procent övertygad att de italienska forskarnas påståenden är fake news, skriver Mary Beard, historiker på Cambridge University i en kommentar till New York Times.

Mer om de nya utgrävningarna av Pompeji i veckans Vetenskapens Värld, i SVT Play från den 15 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.