EU:s miljökommissionär Virginius Sinkevicius är kritisk till svensk skogsbruk med kalhyggen. Foto: SVT

EU-kritik mot svenskt skogsbruk

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT kritiserar nu EU Sverige för det svenska skogsbrukets kalhyggen. Enligt EU-kommissionen skadar kalhyggena unionens klimatarbete och den biologiska mångfalden.

I somras höll EU-kommissionen presskonferens och lanserade en skogsstrategi, där bland annat kalhyggen kritiseras. I en ny intervju med SVT förklarar EU:s miljökommissionär Virginius Sinkevicius nu sin syn på svenskt skogsbruk. 

– Forskning visar att kalhuggning ska användas med försiktighet och bara i specifika situationer, säger Virginius Sinkevicius.  

Forskningsstudie avgörande för ny strategi 

Ett motiv till EU:s nya strategi om skogen är en studie publicerad i tidskriften Nature om hur snabbt skogen avverkas. Forskarna bakom studien upptäckte att skogsavverkningarna i Europa har ökat med 49 procent mellan 2016 och 2018 jämfört med 2011 och 2015.  

Det land som står för den största delen av Europas skogavverkningar är Sverige – 27 procent av all avverkning görs här. Och fort har det gått. Den avverkade ytan med skog i Sverige har ökat med 36 procent de senaste nästan 20 åren. Den nya studien ligger till grund för Virginius Sinkevicius kritik av det svenska skogsbruket.  

– Kalhuggning förstör marken och leder till planterade monokulturer. Jag tror inte att det är rätt lösning. Det vi förespråkar är att hugga enstaka träd, säger han. 

Kritiserar kalhuggning 

Den nya EU-strategin går helt på tvärs mot det svenska skogsbrukets praktik. EU-kommissionen vill undvika plantering av samma trädslag. De vill även att kalhyggen ska undvikas eftersom de släpper ut stora mängder koldioxid. Enligt Virginius Sinkevicius är ett ändrat skogsbruk viktigt för att nå EU:s klimatmål. 

– Skogen har en viktig roll att spela. Och om vissa skogsbruksmetoder gör det motsatta, släpper ut koldioxid, så hjälper de oss inte att nå våra mål, säger han. 

Väcker ont blod hos industrin 

Men EU:s nya strategi väcker missnöje hos skogsindustrin och vissa forskare. 

– Som skogsskötselprofessor skulle jag säga att det är ett gediget stolpskott. Det handlar om en total brist på förståelse vad det innebär att byta skogsskötselsystem. Jag vill inte tro att vi är så korkade att vi överger välutvecklade odlingssystem. Det finns inga möjligheter att upprätthålla ett jämt virkesflöde utan hyggen i Sverige, säger Tomas Lundmark vid SLU i Umeå.  

Virginius Sinkevicius vill även att Sverige skyddar sina naturskogar som i dag bara består av drygt 10 procent av skogen. 

– Jag skulle väldigt gärna vilja se dem skyddade. Vi måste se till att vi inte bara har planterade träd. Och vi måste se till att skogen fungerar som ett ekosystem och att de kan bidra till att vara en lösning för klimatförändringarna, säger Virginius Sinkevicius.

– Skog har gjort jobbet att absorbera koldioxid väldigt väl de senaste 360 miljoner åren och jag anser att de ska fortsätta göra det jobbet. 

Se hela Vetenskapens värld s serie ”Slaget om skogen”på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.