Våra hjärnor är inte färdigutvecklade förrän vid 27 års ålder. Denna utveckling påverkar också vår personlighet. Foto: SVT

Experten: Så mycket av din personlighet är medfödd

Uppdaterad
Publicerad

Våra personligheter utvecklas genom livet, liksom våra hjärnor som inte är färdiga förrän vid 27 års ålder.

Personlighetsdrag har traditionellt setts som stabila. Studier på senare år har dock visat att de kan påverkas av exempelvis psykologisk behandling.

– Personligheten kan utvecklas i lite olika omgångar genom livet, den är inte så färdig som vi trott tidigare utan man duschas på med lite ny personlighet i olika faser i livet, säger Bo Melin, professor i psykologi på Karolinska Institutet.

I vissa perioder utvecklas vi mer än andra. En sådan period är när hjärnan bildas och utvecklas.

– Idag säger vi att hjärnan utvecklas upp till 27 års ålder, förut pratade vi om 15-16 års ålder, säger Bo Melin.

Personlighetsdrag som generellt förändras genom åren är exempelvis självförtroende, självbehärskning och känslomässig stabilitet. Alla tre faktorer ökar med högre ålder. Personlighetsdrag kan dock ändras i vilken ålder som helst.

Hur stor andel av vår personlighet påverkas då av våra gener?

– Personlighet är ett svårt begrepp, men någonstans mellan 30-50 procent brukar vi säga. Och lägger vi in till exempel intelligens som en del av personlighet kan vi till och med öka den genetiska bakgrunden lite grann, säger Bo Melin.

Vi påverkas också till ungefär lika stor del av vår omgivande miljö, alltså hur vi växer upp och lever våra liv.

– Samtidigt är det farligt att lägga ihop och säga här har vi 50 procent och här har vi 50, för att det här är två procentsatser som går in i varandra och som har ett utbyte med varandra genom hela vårat liv, säger Bo Melin.

Mer om forskningen kring syskon och personlighet i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play, eller måndag 23/10 på Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.