Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad kan vi människor lära oss av fåglar som flyger i flock? Foto: Cecilia Fabiano. Scott Happell/TT

Varför krockar inte fåglar som flyger?

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer det sig att fåglar i flockar inte krockar med varandra? Det här fascinerade en av dagens nobelpristagare, Giorgio Parisi, och svaret han kom fram till är direkt kopplat till det han belönas för idag.

Över tågstationen i Italiens huvudstad Rom såg Giorgio Parisi hur hundratusentals fåglar flög i vackra böljande flockar. Han greps av det märkvärdiga i att fåglarna lyckades skapa dessa sammanhängande formationer och kunde flyga så nära varandra utan att krocka.

– Parisi skickade ut en grupp fysiker som fick spana på fågelflockarna och fotografera deras rörelser, berättar David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet. Med hjälp av deras iaktagelser lyckades  han räkna ut att varje fågel bara behöver ha koll på och följa de närmaste sex sju andra i flocken.

– Utifrån detta räknade han matematiskt ut hur mönstret i flocken uppstår och hur hundratusentals fåglar kan se ut som om de utgör en enda kropp. Det är en beräkningsmodell som också kan överföras till helt andra komplexa system och material säger professor David Sumpter om nobelpristagaren Giorgio Parisis forskning.

Se vad vi människor kan dra för nytta av att förstå fåglar som flyger i flock i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tredje pristagaren för årets Nobelpris i fysik, Giorgio Parisi, upptäckte omkring 1980 ”dolda mönster i oordnade komplexa material”. Foto: Cecilia Fabiano/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer