Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här föds Fannys tvillingar i en pool i vardagsrummet. Obs: Bilderna visar en förlossning. Foto: SVT

Fanny födde tvillingar i hemmet – barnmorskan utreds

Publicerad

Trots en högriskförlossning valde Fanny Plato att föda sina tvillingar i hemmet i stället för på sjukhus. Efteråt anmälde sjukhuschefen hembarnmorskan som hade tagit sig an förlossningen.

– Jag hade så stark intuition att jag ville föda hemma. Det skulle skapa de bästa förutsättningarna för mina tvillingar, säger Fanny Plato i Vetenskapens värld: Föda hemma.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer för hemförlossningar bör hemmafödslar bara genomföras om graviditeten bedöms som lågrisk.

I ”Vetenskapens värld: Föda hemma” uttalar sig flera experter om både risker och fördelar med hemmafödslar.

– Jag tycker det är en onödig risk att föda hemma, när man kan få en väldigt normal och fysiologisk födsel även på sjukhus, säger Sophia Brismar Wendel, docent och förlossningsöverläkare vid Karolinska institutet.

”Är jag självisk som önskar att föda hemma?”

Fanny Plato hade traumatiska upplevelser från sina tidigare förlossningar på sjukhus, bland annat på grund av smärtsamma undersökningar och brist på samtycke vid medicinering.

Trots en stark önskan om att föda hemma vid nästa förlossning blev hon osäker när hon fick reda på att hon väntade tvillingar, som klassas som en högriskförlossning.

– Är jag självisk som önskar att föda hemma? Tänk om mina barn dör? Hur ska jag kunna leva med det? Tanken att jag ville något så starkt att jag skulle äventyra mina barns liv hade jag ganska länge. På ett sätt är det sorgligt att jag ska behöva ha den tanken, att jag ska känna mig skyldig för att jag vill ha en bra födsel för mina barn.

Se Vetenskapens värld: Föda hemma på SVT Play.

Vetenskapens värld – Föda hemma

Pinnat inlägg

Tusen tack för alla era frågor och åsikter! En timme går fort och tyvärr hann vi bara med en bråkdel av era frågor. Tack för ert engagemang!

Malva • Det är väl självklart att det är större risker att föda barn i hemmet. Annars hade vi aldrig haft några akuta kejsarsnitt, aldrig några prematurt födda barn, ingen intrauterin fosterdöd. I de länder som har högst fosterdödlighet så är det ca 1 % av alla mammor som dör och ca 3 % av barnen. Går vi 100 år tillbaka i tiden så är dödligheten för både mamma och barn betydligt högre. Mödravården har gjort så att många riskförlossningar identifieras i tid och i vissa fall minimerar riskerna. Men förlossningsvården på sjukhuset är den som ser till så att vi idag har en mödradödlighet på 0.004 % (!) och neonatal dödlighet på 0.1 %. Det kommer alltid kunna hända oförutsedda saker och det kommer så gott som alltid vara högre risk att föda i hemmet. Sen kanske den risken är försumbar i vissa fall men den är aldrig obefintlig. På samma sätt som att oförutsedda saker även kan hända på sjukhus. Vill man ta den risken så tycker jag det är okej. Men man förtjänar att få all tillgänglig information så att man kan fatta ett välgrundat beslut. Och inte information från någon som förskönar allt som är "naturligt".

Eldrid • Jag födde mitt första barn på sjukhus och det var traumatiskt, kände mig som ett projekt och både jag och bebis mådde inte bra. På papper var det en normal förlossning. I mig en flera år lång plåga. Födde mitt andra barn hemma i min säng tillsammans med mitt barn, man och två barnmorskor och kände mig lugn och trygg och hade en fantastiskt upplevelse av att föda barn och alla i familjen mådde bra. Är övertygad om att det var för att vi var hemma och enbart vi i rummet skapade det som skedde och det i relationen till mig- den födande.

Sk8 • Min dotter föddes för två veckor sedan. Min fru är omföderska där graviditeten var helt normal.
Hade vi varit hemma så hade min dotter dött vid förlossningen på grund av att hon inte andades på grund av meckigt fostervatten i lungorna.

Picapica • Åh vad bra sista kommentar. ”Att öka tilltron till det normala födandet”!

Samuel • Säkerheten är det viktigaste. Speciellt från barnets perspektiv

Jordemor • Tack Zandrai Umeå! Se det normala friska i födandet!

Göran • Obstretiskt våld….? Är det en vetenskapligt vedertagen term…?

Kiki • varför är det ingen återhämtning tid för kvinnor efter förlossningen, utan man får ta av föräldrarnadagar. kvinnans hälsa och välmående är förlegad .

Mamma • De som trots avrådan av legitimerad personal väljer att föda hemma, skall kontakt med socialtjänst göras för att fösäkra sig att mamman är medveten om riskerna. Många hemfödeskor verkar ha någon skev bild hur förlossningar går till. Samma typ av människor som brukar vara antivaxx, anti konventionell medicin, etc

Susanne • Bästa är kejsarsnitt tryggt för både mor och barn men förstår att det är för dyrt för sjukvården. Kvinnan slipper alla förlossningsskador och inkontinens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.