Farmors matvanor kan avgöra hälsan

Uppdaterad
Publicerad

”Du är vad du äter” säger ett ordspråk. Men ny forskning tyder på att dina gener påverkats också av vad din farmor och farfar åt.

Oftast talar vi om att generna och miljön vi växer upp i, är det som formar oss till dom vi är. Men det där mittemellan då, tiden inne i magen? Ja de nio månaderna påverkar oss också, kanske mer än vi trott.

Flera färska forskningsstudier visar nämligen att våra gener påverkas även genom den så kallade epigenetiken.

Mammans matvanor under fostertiden

– Det vi utsätts för under fostertiden kan påverka våra gener och hur vi utvecklas senare i livet, säger Agneta Holmäng, fysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Forskare har också sett att pappors matvanor i samband med pubertet kan ha stora effekter på epigenetik i mannens spermier.

Fetma och diabetes

Det här kan förklara bland annat en del av de olika risker vi löper att råka ut för fetma, diabetes och förhöjd blodtryck senare i livet.

Forskning på djur, men också flera studier på människor, visar tydligt att störningar i metaboliska system kan bero på den här typen av så kallad epigenetik.

Både undernäring och övernäring

– Det gäller både i fattiga länder där mammorna kanske lider av undernäring, men även forskning i vår del av världen har visat att överkonsumtion av mat, med fetma, kan ge metaboliska störningar.

– Man har också kunnat se att det här sedan kan ärvas vidare också till nästa generation, säger Agneta Holmäng.

”Viktigare att motionera i vuxen ålder”

Men Agneta Holmäng vill ändå vara försiktig när man drar slutsatser om hur avgörande det här är.

– Det är också så att omgivningsfaktorer fortfarande har stor betydelse. Det är viktigare att själv i i vuxen ålder äta bra och motionera, än de epigenetiska faktorerna som vi ärvt av vår mamma och mormor.

Vetenskapens värld den 15/4 visade filmen ”I mammas mage” – om hur mormors matvanor kan styra våra gener. Se programmet i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.