Den metod som idag används för att operera människor som har stora problem med sin vikt kallas gastric bypass. Den innebär att man kopplar bort magsäcken och tolvfingertarmen så att maten går direkt ner i tunntarmen.
Goda resultat på vikten
Metoden används vid 95 procent av alla fetmaoperationer i Sverige idag och den ger mycket goda resultat när det gäller just vikten hos patienten.
Däremot har det nu visat sig att just den här operationsmetoden kan leda till att andra allvarliga problem, något som uppmärksammats efter att en ny grupp människor börjat strömma in till missbruksmottagningarna på sjukhusen, nämligen just människor som genomgått den här typen av fetmaoperationer.
Det är väl känt att patienter som opereras för kraftig övervikt ofta även har psykiska problem. Människor som lider av bland annat depressioner, psykoser, missbruk och självmordstanker är klart överrepresenterade bland de som senare opereras för fetma.
Psykiska problem
En grupp forskare vid Södersjukhuset i Stockholm har därför följt upp alla som opererats för övervikt mellan 2006 och 1980, närmare 13000 personer, för att se hur det gått med dem efter operationen.
Det visade sig då att de psykiska problemen var fortsatt stora för patienterna.
När det gällde missbruk av alkohol, vilket är vanligare bland överviktspatienter än hos befolkningen i övrigt, jämförde forskarna dessutom olika operationsmetoder. Idag är det alltså nästan uteslutande metoden gastric bypass som används vid fetmaoperationer, men tidigare användes även metoden gastric banding, där en del av magsäcken stängs av.
– Vi har kommit fram till att dagens operationsmetod; gastric bypass, fördubblar risken för alkoholmissbruk, jämfört med den tidigare metoden, säger Magdalena Plecka Östlund, specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm.
Kickarna blir större
Skälet tror hon är att man kopplar bort den del i kroppen där alkoholen bryts ned, magsäcken. Effekten, eller ”kickarna” av alkohol blir då så mycket större än tidigare och det tar mycket längre tid för alkoholen att gå ur kroppen. Den som redan innan haft problem med alkohol kan därigenom få ännu svårare att kontrollera sin alkoholkonsumtion.
– Jag tror inte vi ska sluta operera dessa människor, men vi måste ha bättre information till dem och bättre uppföljning när vi nu vet att risken för ökat missbruk är så här stor, säger Magdalena Plecka Östlund till SVT Vetenskap.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap