Foto: SVT Grafik

Fetmaoperation inte lika lyckad för alla

Uppdaterad
Publicerad

Fetmaoperationen gastric bypass har ökat explosionsartat i Sverige de senaste tio åren. Men viktnedgången varierar stort mellan patienterna, enligt siffror som SVT tagit fram. Enligt en ny studie kan förklaringen ha att göra med genetiska faktorer.

– Både min mamma och pappa hade diabetes och min bror som också var överviktig fick en hjärtattack. Så det var inte en fråga om utan när jag skulle få diabetes, säger Monica Andreasson i Torsby, om varför hon valde att göra en gastric bypass-operation för några år sedan. Då vägde hon 150 kilo.

Monica Andreasson är en av många svenskar som valt att försöka komma till rätta med sin fetma genom att göra en gastric bypass-operation. De senaste tio åren har den här typen av ingrepp nästan tiofaldigats. Förra året avstannade ökningen något och nu görs runt åtta tusen operationer varje år.

Magsäcken kopplas bort

En gastric bypass-operation är ett relativt stort ingrepp i kroppen som påverkar hela matsmältningssystemet. Större delen av magsäcken kopplas bort. Bara en liten del ansluts istället till tunntarmen, och maten passerar i praktiken direkt från matstrupen till tunntarmen vilket gör att man blir mättare snabbare, inte äter lika stora portioner och därför går ner i vikt.

Monica Andreasson i Torsby tappade 50 kilo.

– Jag tillhör de lyckade operationerna, säger hon i dag.

I Sverige tappar en genomsnittlig patient som väger 120 kilo en tredjedel av vikten, alltså 40 kilo, under första året efter att ha opererats med gastric bypass-metoden.

Viktminskningen ökar patienternas chanser att leva längre och minskar risken för att få diabetes, hjärtinfarkt, stroke och cancer.

”Yngre går ned mer”

Men alla lyckas inte tappa så många kilon. Statistik som SVT tagit fram visar att det finns stora skillnader mellan hur mycket de som opererats går ned. Samtidigt som vissa patienter halverar sin vikt går ungefär var tionde patient bara ner en femtedel eller mindre av sin övervikt.

– Alla som opereras går ner i vikt, men det finns en viss skillnad som vi inte kunnat förklara, säger Ingmar Näslund, docent och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Vissa skillnader vet vi dock vad de beror på. Yngre människor går ner mer i vikt liksom män. Stor muskelmassa ger lite mer viktnedgång, säger han.

Monica Andreasson, som är aktiv i Överviktigas riksförbund och möter många som gjort fetmaoperationer, tror att många som fortfarande har problem med vikten efter operationen har det därför att de inte fått tillräckligt med hjälp med att förändra sitt grundläggande förhållande till mat.

Sötsuget kvar

– Många ser att de har kvar samma bekymmer efter operationen. Man kan inte äta samma mängd under kort tid förstås. Förut kunde jag trycka i mig en 200 grams chokladkaka under en kväll, men det kan jag inte längre. Fast jag kan ju göra det under en hel dag istället. Man sprider ut det lite. Och har fortfarande kvar suget efter sötsaker, säger hon.

Men enligt en ny amerikansk studie kan skillnaden i viktnedgång efter en operation också ha genetiska förklaringar. Forskare har nämligen hittat en genetisk variation på kromosom femton som delvis kan förklara varför vissa förlorar mer i vikt än andra. Det är ett mycket intressant fynd, säger Ingmar Näslund, som är den läkare i Sverige som har längst erfarenhet av att utföra gastric bypass-kirurgi i Sverige.

– Tidigare har skillnaderna bland annat förklarats med psykologiska faktorer, men den här studien visar att det även finns biologiska orsaker, att vissa gener har stor betydelse för variationen i viktnedgång. Det har vi inte vetat tidigare, säger Ingmar Näslund.

Bättre urval är målet

De amerikanska forskarna bakom studien, som publiceras i The American Journal of Human Genetics, hoppas att deras upptäckt ska leda till att läkare bättre ska kunna identifiera vilka patienter som har störst nytta av en gastric bypassoperation, och vilka som bör erbjudas andra behandlingsmetoder. Men dit är det långt kvar, tror Ingmar Näslund.

– På lång sikt så kan det kanske bli så. Just nu saknar vi andra alternativ till behandling av dessa patienter. De har fortfarande så stor nytta av operationen att det vore helt oetiskt att säga att man inte skulle operera dem, säger Ingmar Näslund vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Referens: The American Journal of Human Genetics 92, 827-834, May 2 1013: Hatoum et al: “Weight loss after gastric bypass is associated with a variant at 15q26.1.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.