Se hela Vetenskapens värld ikväll 20.00 i SVT2 eller på SVT Play. Foto: Pixabay

FHM: Vaccin som skyddar mot mutationer tillgängligt innan nyår

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara nödvändigt att ta en extra vaccindos för att säkerställa skydd mot virusmutationerna. Folkhälsomyndighetens enhetschef Sören Andersson tror att det kan finnas tillgängligt redan innan året är slut.

Enligt Folkhälsomyndigheten skyddar de godkända vaccinen mot ursprungsviruset och den brittiska mutationen. Vaccinen kan dock ha begränsad effekt på mutationerna från Sydafrika, Indien och Brasilien.

Sören Andersson är chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram och tror att det kommer finnas behov för påfyllnadsvaccin så länge det dyker upp nya virusvarianter. 

– I det avtal som EU har med vaccinbolagen ingår det att kommande vaccin ska anpassas efter nya mutationer. Just nu håller vaccinbolagen på att utveckla påfyllnadsdoser som skyddar mot de aktuella mutationerna och det är möjligt att det finns tillgängligt innan året är slut, säger Sören Andersson. 

Aktuellt för alla åldersgrupper

Extra vaccindoser kan bli aktuellt för alla åldersgrupper, beroende på hur virusmutationerna fungerar.   

– Det måste finnas en beredskap om dessa mutationer får stor spridning. Beroende på hur många varianter som dyker upp kan man behöva ta olika många påfyllnadsdoser, säger Sören Andersson.

Se Vetenskapens värld ”Vaccinen och mutationerna” klockan 20.00 i SVT2 ikväll och på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.