Foto: Kazuo Unno

Fjärilen med supersyn

Publicerad

Med rekordmånga färgreceptorer kan en fjäril bland annat urskilja färger i mörker och upptäcka snabbt flygande objekt mot himlen.

En typ av Riddarfjäril (Graphium sarpedon) ser vår värld ur ett helt annat synperspektiv. Japanska forskare har upptäckt att den har hela 15 olika färgreceptorer i ögonen. Det tidigare rekordet hos insekter låg på nio stycken.

Fastän fjärilen har så många olika färgreceptorer använder den endast fyra av dem till färgseende. De resterande 11 använder den för att hålla koll på sin omgivning, till exempel upptäcka ett snabbt flygande objekt mot himlen eller insekter som gömmer sig bland vegetation. Fjärilen kan även urskilja ultraviolett och polariserat ljus. Dessa ljus klarar människan inte av att se eftersom de har en så kort våglängd.

– Möjligen kan det ha varit en evolutionär fördel att snabbt kunna identifiera möjliga partners av samma art. Dessa fjärilar flyger snabbt med fladdriga vingar och färgmönstren på vingarna beror både på pigment och ljusbrytningsfenomen. Att snabbt kunna skilja på lovers och loosers kan så klart påverka hur stor avkomman blir, säger biologen Didrik Vanhoenacker från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Fem nyanser av rött

 Varje färgreceptorklass i ögat stimuleras av en viss våglängd. Genom att jämföra information från de olika färgreceptorklasserna kan hjärnan urskilja olika färger.

Av den här fjärilens femton olika färgreceptorer stimuleras en av ultraviolett ljus, en annan av violett färg, tre av olika blåa färger, en av blå-grön färg och fyra av grön färg. Fjärilens favoritfärg verkar vara röd eftersom den har fem färgreceptorer för röd färg. Men endast en av dessa receptorer använder den för färgseende.

– De andra receptorerna har nog mer specialiserade funktioner. De kanske bara reagerar när ett visst tröskelvärde överskrids och just därför reagerar på en fladdrande vinge, en speciell nyans rött eller liknande, säger Vanhoenacker.

Oskarp syn

Fjärilarnas färgsensorer är jämförbara med människans stavar och tappar som fungerar som receptorer för ljus och färg. För människan räcker det med tre olika tappar för att vi ska kunna urskilja miljontals olika färger. Även om fjärilen på många sätt har bättre syn än oss människor har den inte lika skarp syn.

– Insekter har facettögon, där varje öga består av en mängd små linser. De är bra på att upptäcka rörelser. De små linserna ger dock problem med diffraktion och insekterna ser därför inte lika skarpt som vi gör, säger Vanhoenacker.

Studien publiceras av de japanska forskarna i veckans nummer av Frontiers in Ecology and Evolution.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer