Foto: Kazuo Unno

Fjärilen med supersyn

Publicerad

Med rekordmånga färgreceptorer kan en fjäril bland annat urskilja färger i mörker och upptäcka snabbt flygande objekt mot himlen.

En typ av Riddarfjäril (Graphium sarpedon) ser vår värld ur etthelt annat synperspektiv. Japanska forskare har upptäckt att denhar hela 15 olika färgreceptorer i ögonen. Det tidigare rekordethos insekter låg på nio stycken.

Fastän fjärilen har så många olikafärgreceptorer använder den endast fyra av dem till färgseende. Deresterande 11 använder den för att hålla koll på sin omgivning,till exempel upptäcka ett snabbt flygande objekt mot himlen ellerinsekter som gömmer sig bland vegetation. Fjärilen kan ävenurskilja ultraviolett och polariserat ljus. Dessa ljus klararmänniskan inte av att se eftersom de har en så kort våglängd.

–Möjligen kan det ha varit en evolutionär fördel att snabbt kunnaidentifiera möjliga partners av samma art. Dessa fjärilar flygersnabbt med fladdriga vingar och färgmönstren på vingarna beror bådepå pigment och ljusbrytningsfenomen. Att snabbt kunna skilja pålovers och loosers kan så klart påverka hur stor avkomman blir,säger biologen Didrik Vanhoenacker från Naturhistoriska riksmuseeti Stockholm.

Fem nyanser av rött

 Varje färgreceptorklass i ögatstimuleras av en viss våglängd. Genom att jämföra information frånde olika färgreceptorklasserna kan hjärnan urskilja olika färger.

Av den här fjärilens femton olika färgreceptorer stimuleras en avultraviolett ljus, en annan av violett färg, tre av olika blåafärger, en av blå-grön färg och fyra av grön färg. Fjärilensfavoritfärg verkar vara röd eftersom den har fem färgreceptorerför röd färg. Men endast en av dessa receptorer använder den förfärgseende.

–De andra receptorerna har nog mer specialiseradefunktioner. De kanske bara reagerar när ett visst tröskelvärdeöverskrids och just därför reagerar på en fladdrande vinge, enspeciell nyans rött eller liknande, säger Vanhoenacker.

Oskarp syn

Fjärilarnas färgsensorer är jämförbara med människans stavar ochtappar som fungerar som receptorer för ljus och färg. För människanräcker det med tre olika tappar för att vi ska kunna urskiljamiljontals olika färger. Även om fjärilen på många sätt har bättresyn än oss människor har den inte lika skarp syn.

– Insekter harfacettögon, där varje öga består av en mängd små linser. De är brapå att upptäcka rörelser. De små linserna ger dock problem meddiffraktion och insekterna ser därför inte lika skarpt som vi gör,säger Vanhoenacker.

Studien publiceras av de japanska forskarna iveckans nummer av Frontiers in Ecology and Evolution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.