Fladdermöss har inbyggd kartbok

Uppdaterad
Publicerad

Stora fruktätande fladdermöss, så kallade flyghundar, hittar till sina grottor och fruktträd med hjälp av en inbyggd kartbok. Den slutsatsen drar forskare efter nya studier.

Vi människor behöver ofta kartor för att hitta, men flyghundar har en detaljerad kartbok inbyggd i hjärnan, enligt ny forskning av israeliska forskare.

Mini-gps avslöjade resrutten

Flyghundar flyger ofta tiotals kilometer varje kväll, och livnär sig på specifika fruktträd som de återvänder till kväll efter kväll. Forskarna byggde en minimal GPS-enhet med en vikt på bara 10 gram, som de fäste på djuren.

De här fladdermössens vanliga kvällsrutt var 12 till 25 kilometer iväg från deras grotta, till fruktträd som de återvände till om kvällarna. Hastigheten när fladdermössen flög uppmättes till cirka 40 kilometer i timmen.

Fraktades från grottorna

För att utesluta att fladdermössen helt enkelt flög sina vanliga vägar fraktades hela fladdermuskolonin 44 kilometer iväg från sin grotta. De släpptes sedan ut, och hittade utan svårigheter till sina frukkträd och sedan till grotta. Forskarna valde att ge en del av fladdermössen mat på platsen där de släpptes, och den delen av fladdermuskolonin valde att återvända till grottorna direkt, mätta och belåtna.

För att förhindra fladdermössen att enbart använda visuella landmärken fraktades de vid nästa försök hela 84 kilometer söderut till en djup krater. De fladdermöss som släpptes på kanten av kratern flög mer eller mindre omedelbart hem till grottorna, medan fladdermössen som släpptes djupare nere i kratern först blev något disorienterade, tills de hittade upp ur kratern, och då kunde flyga tillbaka till grottan.

Både kartor och kompass

Resultatet av studien visade att fladdermössen bär en kognitiv karta över sin hemtrakt inom sig. Kartan baseras på vissa landmärken, som kullar, byggnader eller ljus. Men förutom dessa inre kartor använder fladdermössen i kombination med kartorna ytterligare navigeringsmekanismer, till exempel genom att känna av jordens magnetfält.

Att fladdermöss använder visuella landmärken för att bygga upp en karta över så stora områden ser forskarna som en överraskande upptäckt. Att fladdermöss använder jordens magnetfält för att navigera har varit känt sedan tidigare, men studierna visar att deras inbyggda kartbok utgör en viktig grund för fladdermössens snabba och exakta navigering.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.