Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sydfladdermusen har en jättestor hjärtformad penis. Foto: Nicolas Fasel et al., Alona Shulenko

Fladdermöss har jättepenis med hjärtform – och parar sig utan penetrering

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermössens sexliv har hittills varit en väl bevarad hemlighet. Men nu avslöjar en studie nya märkvärdiga detaljer. Hanens penis är så stor att den inte passar i honans vagina, och fladdermöss parar sig utan penetrering, något som är unikt bland däggdjur.

Fladdermöss fascinerar och skrämmer. Dessa nattlevande varelser besitter märkvärdiga superkrafter, som att kunna flyga i totalt mörker och stå emot de flesta virus. Nu visar en ny studie dessutom att fladdermöss har ett ganska udda sexliv.

– Fladdermusen har en extraordinärt stor penis, säger Johan Eklöf, biolog och fladdermusexpert. Jämfört med en medelstor människa motsvarar det en penis på ungefär 40 centimeter.

Nu avslöjar en ny studie i tidskriften Current Biology även hur sydfladdermusen använder sin jättestora penis under parningsakten.

För stor penis för penetrering

Genom att montera upp kameror bakom ett nät i en kyrka i Holland har forskare och fladdermusentusiaster lyckats filma arten sydfladdermus ur en vinkel där man kan se själva parningsakten tydligt.

På filmerna ser man att fladdermushanen inte använder penisen för att penetrera honan, vilket alla andra däggdjur gör.

– Längst ut på ollonet på den jättelånga penisen har fladdermusen dessutom en hjärtformad klump, en stor knöl, säger biologen Johan Eklöf som läst studien.

– Penisen är så stor att den inte passar in i honans vagina. Det tycks som om hanen istället använder penisen till att föra bort flygsvanshuden mellan honans ben. Kanske använder han penisen till att ta sig fram, hitta rätt. 

Långdragna parningsakter

Studien visar också att parningsakterna kan hålla på väldigt länge, från under en minut till närmare 13 timmar.

Fortfarande är det mycket man inte vet om sydfladdermusens parning. Det verkar som om hanen släpper ut sperman i honans päls men exakt hur befruktningen går till vet man inte. Inte heller varför hanens penis är så stor.

– Det kanske handlar om sexuell selektion, att honor föredrar hanar med stor penis, fast den liksom växt förbi sitt syfte, säger Johan Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.