FN spår i sin nya rapport, att utsläppen från byggsektorn kommer att öka till följd av pandemin. Foto: David Brohede/Pressbild

FN: Byggbranschen rivstartar efter pandemin – med rekordutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

De minskade utsläppen från byggsektorn under pandemin var bara tillfälliga. Nu krävs globalt engagemang för att snabbt utveckla strategier som minskar branschens utsläpp långsiktigt, enligt en ny rapport från FN.

Under pandeminåret 2020 minskade utsläppen från bygg- och anläggningssektorn med tio procent jämfört med 2015. Orsaken var minskad energiåtgång och tillgång på arbetskraft, lägre efterfrågan och en allmän ekonomiskt nedgång. Det här visar FN:s rapport 2021 om bygg- och anläggningsverksamheten i världen.  

Nu väntas många länder istället storsatsa på olika byggprojekt för att sätta fart på ekonomin och öka tillväxt. I Afrika och Asien väntas byggandet dubbleras till år 2050. Detta kommer till stor del ske på klimatets bekostnad, eftersom gröna omställningar lagts på vänt som konsekvens av pandemin.  

Därför spår FNs miljöprogram en dyster framtid där ökade utsläpp hotar Parisavtalets målsättning.  

— Byggnader och byggsektorn står för 37 procent av världens energirelaterade utsläpp, därför är den central i arbetet att uppnå 1.5-gradersmålet, säger Björn-Ola Linnér, professor och klimatpolitikforskare vid Linköpings universitet.

Saknar hållbara strategier

FN-genomgången av bygg- och anläggningssektorn visar att 136 länder har skrivit under på att förbättra energieffektiviteten inom byggsektorn, men ambitionsnivån varierar och de samlade insatserna är undermåliga.

— Nu när sektorn startar upp igen har vi möjlighet att få fart på den omställning som man ser som nödvändig, men tyvärr ser man inte att det fokuset finns hos de flesta länder. Många saknar en konkret plan för hur de ska gå tillväga för att klimatanpassa sina byggnationer, säger Björn-Ola Linnér.

Rapporten lyfter tre strategier inom bygg- och anläggningssektorn som måste utvecklas för att snabbt minska utsläppet.  

— Vi måste minska energibehovet, genom beteendeförändring och genom ny teknik för energieffektivisering. Vi måste fasa ut fossila bränslen från hela byggsektorn, både vad gäller elförsörjning och uppvärmning. Sist måste vi skapa byggnader som binder kol, säger Björn-Ola Linnér.

På söndag 24/10 i SVT2 klockan 20: SVT:s klimathearing – ”Vad säger vetenskapen om klimatförändringarna och hur förhåller sig politiken till vetenskapliga fakta? Politiker och forskare i studion.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.