Se tre teknikförändringar som kan bli en större del av vår vardag 2040. Foto: Dokumentären 2040 – framtidsfilmen

Förändringar att vänta – så kan tekniken se ut 2040

Uppdaterad
Publicerad

Självkörande bilar, mikronät och nya jordbruksmetoder kan komma att bli en del av vår vardag i framtiden. I dokumentären 2040– framtidsfilmen får vi se vilka miljömässiga fördelar framtidens teknik kan bidra med.

Med hjälp av självkörande bilar kommer man att kunna minska antalet bilar i trafiken genom att kombinera dem med beställningstjänster. 

–  Vi gick ju från dvd:er till nätbaserad beställvideo. Det kommer bli likadant med transporter, säger Tony Seba, författare och grundare av tankesmedjan RethinkX, i dokumentären 2040 – framtidsfilmen. 

Klimatkrisen

Mikronät allt vanligare 

Ytterligare teknik vi kan komma att se mer av är mikronät som innebär att stora elnät ersätts med decentraliserade nät som genererar el från förnybara källor.  

Redan nu pågår en satsning att göra byn Simris, utanför Simrishamn, till landets första by med enbart förnybar energi. Idag är nämligen byns elnät byggt som en liten ö i det landstäckande elnät och ett antal veckor om året kopplas det ifrån och övergår till så kallad “ö-drift”. 

Nytt sätt att bruka jorden 

Jordbruk är en av de största källorna till de stora koldioxidutsläppen. En teknik som kan bli allt vanligare är att lägga om arbetet inom jordbruket för att binda kolen till jorden, istället för att det släpps ut i atmosfären. 

För att binda kolet i jorden krävs att man upphör med plöjning inom jordbruket och skogsbrukets markberedning, övergår till fleråriga växter som har större rotsystem istället för ettåriga och låta boskap beta fritt. 

– En hel sektor börjar fungera tvärtom, sammanfattar Paul Hawken, grundare av miljöprojektet Drawdown, i dokumentären. 

Vill du veta mer om framtidens miljöteknik? Se hela dokumentären 2040 – framtidsfilmen finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet