Forskare: ”Avskaffa vintertiden”

Publicerad

Vår hälsa, både fysisk och psykisk, skulle förbättras kraftigt om vi hade sommartid året om. Det skriver hälsooch klimatexperten Mayer Hillman vid University of Westminster i den ansedda tidskriften British Medical Journal.

Om vi behåller sommartid året om får vi fler ljusa timmar på eftermiddagarna då vi kan vara fysiskt aktiva, argumenterar Hillman.

I dag är det väl känt att om vi motionerar och rör oss minst en halvtimme per dag mår vi mycket bättre och minskar risken för olika sjukdomar. Att vara ute i dagsljus är dessutom mycket viktigt för vår mentala hälsa.

Men de korta vinterdagarna gör att vi upplever att vi inte hinner med motion och promenader lika mycket som under sommarhalvåret, och när vi dessutom ställer om till vintertid och flyttar tillbaka klockan försvinner ju dagsljuset ännu tidigare.

300 timmar mer per år
Mayer Hillman hänvisar till att många vetenskapliga studier visar att människor känner sig lyckligare, mer energiska och är mindre sjuka under de längre och ljusare sommardagarna. Under vintermånaderna däremot försämras både hälsa och humör.

Skulle vi behålla sommartiden året om ger det oss ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år, och 200 extra timmar för barnen som lägger sig tidigare, har Mayer Hillman räknat ut.

-Att inte ställa om till vintertid är en effektiv, praktiskt och märkvärdigt enkel åtgärd för att ge oss mer tid för fysisk aktivitet, propagerar Mayer Hillman. Få saker kan så enkelt – och helt utan kostnad – förbättra hälsan hos nästan hela befolkning menar han.

Bodil Appelquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer