De norska forskarnas uppdrag var att övervaka explosioner vid kärnkraftsanläggningar i konfliktdrabbade områden i Ukraina. Men när data från de seismiska sensorerna strömmade in till det norska forskningsinstitutet innehöll det mer information än vad de kunnat tänka sig.
– Seismiska data har aldrig tidigare använts i en aktiv konfliktzon. Det som förvånade oss var att vi kunde observera så många fler explosioner än vad som rapporterades i medierna, säger Ben Dando som är seismolog vid det norska forskningsinstitutet Norsar och en av författarna bakom studien.
En seismograf är nämligen ett instrument som vanligtvis bara används för att bestämma styrka och plats för jordbävningar och kärnvapenprov.
Fann obekräftade attacker
I och runt Ukraina finns det relativt många seismiska stationer, vilket gör området enkelt att övervaka. Från det att en explosion sker tar det cirka 15 minuter tills data når forskarna i Norge.
Sensorerna registrerade totalt 1282 explosioner. Förut saknade hundratals av dessa attacker objektiv bevisning.
Men att dokumentera ett krig är svårt och även informationen från seismograferna har brister, konstaterar studien.
Mjuk mark är sämre på att föra vibrationer vidare. Det här gör att attacker i exempelvis huvudstaden Kiev, som står på våtmark, inte registreras lika bra av sensorerna. Dessutom påverkar antalet sensorer och avståndet mellan explosionen och sensorerna utslaget. På grund av dessa brister så finns det sannolikt fler attacker som vi fortfarande inte kan bekräfta.
Studien är ett samarbete mellan norska, ukrainska och amerikanska forskare och är publicerad i Nature.
OM NORSAR FORSKNINGSINSTITUT
Norsar eller Norwegian Seismic Array är ett norskt forskningsinstitut som i samarbete med USA har i syfte att upptäcka jordbävningar och kärnvapenexplosioner. Sedan 1999 är det ett självständigt forskningscentrum, beläget i Kjeller, norr om Oslo.