Forskare ett steg närmare att rädda noshörningsart

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har lyckats tillverka två embryon av nordlig trubbnoshörning. Det väcker förhoppningar om att arten, som det bara finns två honor kvar av, ska kunna överleva.

– Forskarna är väldigt optimistiska. Man kan tekniken och har lyckats med de första stegen, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden (WWF).

I augusti plockades det ut tio ägg från de två sista överlevande nordliga trubbnoshörningarna, vid en riskabel procedur då båda var nedsövda i nästan två timmar. Den sista hanen dog 2018, men andra hanars sperma hade frysts ner och sparats.

Äggen befruktades på ett laboratorium i Italien och på onsdagen meddelade forskarna att två av äggen har befruktats och att man lyckats skapa två embryon.

Eftersom ingen av de två kvarvarande honorna bedöms kunna föda kalvar så är nästa steg att sätta in äggen i livmodern på en hona av den nära släktingen sydlig trubbnoshörning, som ska fungera som surrogatmmama.

Kalv kan födas i vår

Allan Carlson på WWF säger att forskare tidigare har testat och lyckats med att sätta in provrörsbefruktade ägg i en sydlig trubbnoshörning. Därför har man nu gott hopp om att en nordlig kalv kan födas redan i vår.

– Forskarna är väldigt optimistiska. Man kan tekniken och har lyckats med de första stegen.

Under dagen har Allan Carlson varit i kontakt med reservatet Ol Pejeta i Kenya, där de två sista honorna lever och som han tidigare har besökt. Han säger att de anställda var mycket glada.

– Det här är viktigt i dagar när man pratar om att så många arter kan dö ut. Vi behöver små segrar och stora segrar, säger Allan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.