Forskare: ”Extremkyla i Europa och USA kan bero på uppvärmt Arktis”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det periodvis varit ovanligt kallt i USA, Europa och Japan vilket har krävt många människoliv. Vissa forskare tror att extremvädret beror på att Arktis har blivit varmare. Spela klippet och se hur uppvärmda arktiska havsströmmar kan vara en orsak till extremkalla vintrar och heta somrar.

De arktiska havsströmmarna påverkar den globala cirkulationen av vatten i världshaven – vilket i sin tur har effekt på vädret. Vid Arktis kyls vattnet ner, sjunker och färdas söderut mot ekvatorn. Vattnet värms sen upp och färdas tillbaka norrut.  

– Arktis förändras drastiskt och i rasande fart. Samtidigt är det en region som vi inte har mycket information om. Så vi behöver mer data för att förstå hur vi ska kunna göra bättre väderprognoser, säger Robert Pickart, oceanograf, i SVT:s Vetenskapens värld. 

Klimatkrisen

Ny havsström kan ha påverkan på vädret

Nyligen har forskarna upptäckt en ny havsström i Arktis: den norra isländska jetströmmen. De antar att uppvärmningen har fått strömmen att avta, vilket i sin tur rubbar den allmänna cirkulationen i haven.

Det kan vara en orsak till de återkommande köldperioder och värmeböljor som delar av världen nu drabbas av. 

Vill du veta mer om extremväder och hur forskarna arbetar för att kunna ställa bättre väderprognoser se programmet Prognosmakarna i Vetenskapens värld måndag 11 november i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet