Katey Walter, doktor i ekologi vid University of Alaska Fairbanks, tänder eld på gasen i permafrosten för att se om det är metan. Spela klippet för att se experimentet. Foto: BBC

Hör och se metangasen som pyser ut ur permafrosten

Publicerad

I Arktis vet vi att det finns stora mängder metan och kol lagrat i permafrosten. Forskare oroar sig för att det ska släppas ut nu när permafrosten tinar. Når vi dit skulle växthuseffekten kunna förstärkas kraftigt.

Katey Walter är doktor i ekologi vid University of Alaska Fairbanks och genomför ett experiment som du kan se i klippet ovan. I permafrosten kan man urskilja vita fickor med gas och genom att slå hål på dem och tända eld visar hon att de innehåller metan.

– När isen smälter släpps gaserna ut i atmosfären. Flammorna demonstrerar att bubblorna innehåller metan. Det är en väldigt potent växthusgas, säger Katey Walter i dokumentären David Attenborough: Klimatkrisen.

Förstärkt global uppvärmning

Enligt Mark Maslin, professor och klimatforskare vid University College London, är metan 21 gånger starkare som växthusgas än koldioxid.

– Man kan föreställa sig att en stor mängd gas som pyser ut ur permafrosten kraftigt kan accelerera den globala uppvärmning vi ser idag, säger han i dokumentären.

Fortfarande osäkert

Studier har kunnat visa att metan och koldioxid frigörs när marken blir varmare. Metan frigörs även från havsbottnen. Men hur stora utsläppen är, hur snabbt det går och vad det innebär för klimatet är fortfarande osäkert.

– Om man ser till de över miljoner sjöar som finns i Arktis börjar man fundera över hur mycket metan alla dem skulle kunna släppa ut, säger Katey Walter.

Se mer om metan och andra faktorer av klimatförändringarna i David Attenborough: Klimatkrisen på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimatsatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.