Tunnare snötäcke påskyndar klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

När snö inte täcker sjöis bildas det mer metangas i vattnet. Metangas som kan nå atmosfären vid vårens issmältning och påskynda klimatförändringen. Det tyder ett forskningsresultet från SLU och Uppsala universitet på.

Metan är en gas som driver på växthuseffekten och nu tyder forskning på att det bildas mer metangas i isbelagda sjöar, som inte täcks av snö.

– Vi har sett att metankoncentrationen ökar när isen inte täcks av snö. Bakterier som bryter ner metan växer mycket långsammare, säger Sari Peura forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I vattnet uppstår en konkurrenssuituation mellan bakterier. När ljuset når ner till vattnet börjar alger som producerar syre att växa. Syret gynnar mer de bakterier som inte bryter ner metan än de bakterier som bryter ner metan.

Snötäcket minskar

Snötäcket har minskat under de senaste 90 åren enligt forskarna på SLU och Uppsala universitet. Forskarna gjorde sina experiment under två veckor på en sjö i jämtland. Det är för kort tid för att dra några fasta slutsatser, men resultatet överraskade forskarna som nu vill gå vidare för att göra ytterligare studier.

– Det som händer på våren när isen smälter är att det kommer ut mer metan i atmosfären och det ökar växthuseffekten, säger Sari Peura.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.