Foto: TT arkiv

Klimatåtgärder måste tredubblas för att nå målen enligt FN-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Världens länder måste tredubbla sina ansträngningar till 2030 om vi ska ha en chans att nå tvågradersmålet.

– Om IPCC:s rapport var ett brandlarm är det här en mordbrandsutredning, uppger forskarna bakom en ny FN-rapport.

Med nuvarande utveckling går vi sannolikt mot en tregradig uppvärmning av jordens temperatur till år 2100 med fortsatt uppvärmning efter det, enligt rapporten Emissions Gap Report 2018. Det är ett scenario som kan göra det svårt för människor att överleva på jorden.

I Parisavtalet från 2015 enades världen om att hejda uppvärmningen till två grader och sträva efter 1,5 grader jämfört med temperaturen på jorden i slutet av 1800-talet. Nu har forskarna utvärderat hur långt länderna har kommit för att hålla sina löften. Hittills är bara 57 länder på rätt väg för att klara målen till 2030.

Klimatkrisen

Behöver tredubbla insatserna

Förra året ökade koldioxidhalterna i atmosfären till nya rekordnivåer. Analys av de ökade utsläppen och de uteblivna åtgärderna visar att länderna behöver tredubbla sina ansträngningar för att nå tvågradersmålet och femdubbla sina ansträngningar om 1,5-graders målet ska nås. 

Enligt rapporten är det fortfarande möjligt att nå de mål som satts till 2030, och som är avgörande för att klara tvågradersmålet. Men hittills har man inte sett de storskaliga åtgärder som krävs. 

– Om IPCC-rapporten var ett brandlarm är det här en mordbrandsutredning. Vi matar elden trots att medlen för att släcka den finns tillgängliga,  säger Joyce Msuya från FN:s miljöprogram i ett pressmeddelande.

Framgångsrika åtgärder lyfts

En ljuspunkt i rapporten är att det finns styrka att hämta från de många klimatåtgärder som har gjorts. Forskarna listar en rad framgångsfaktorer för länderna att inspireras av.

De konstaterar att ickestatliga aktörer som regionala myndigheter, privata investerare, forskningsinstitut och civilorganisationer står för många av de radikalaste åtgärderna och har blivit nyckelaktörer för att nå målen.

Än större blir effekten om insatserna kombineras med genomtänkt skattepolitik som gör fossila bränslen dyrare och grön energi billigare. Om alla länders subventioner till den fossila industrin skulle tas bort skulle det i sig leda till en tioprocentig minskning av koldioxidutsläppen till år 2030.

I rapporten listas också framgångsfaktorer för hur nationer kan stimulera innovation och klimatsmarta investeringar. Det handlar bland annat om att staterna ska ge uppdrag och utvärdera satsningar på viktiga områden, är beredda att ta finansiella risker i inledningsskedet, tänker långsiktigt och har med sig en helhetssyn för ekonomin.

Några framgångsfaktorer enligt FN-rapporten

  • I Brasilien och Mexiko har höjda oljepriser kombinerats med sociala insatser
  • I Iran och Indonesien fick hushållen direkt ersättning när subventionerna till den fossila industrin drogs ned
  • Länder med hög tillit och låg korruption tenderar att ha högre bränslepriser
  • I Iran och Malaysia organiserades breda informationskampanjer när subventioner till oljeindustrin drogs in
  • Gradvisa reformer tas lättare emot än häftiga prisökningar
  • En reform i Indien kombinerades med åtgärder mot en bristfällig transportsektor
  • En reform i Indonesien kombinerades med åtgärder mot korruption inom olje- och gasindustrin. 
  • I Kanada lades intäkter från koldioxidskatt på infrastruktur, kollektivtrafik och energieffektivisering
  • I Colombia har intäkter från koldioxidskatt använts till naturreservat och miljövård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet