Den övre bilden visar leddjurets hjärt- och kärlsystem och den undre bilden visar djurets ovansidan. Foto: Xiaoya Ma

Forskare hittade 520 miljoner år gammalt hjärt- och kärlsystem

Publicerad

Världens äldsta hjärt- och kärlsystemet har hittats i en 520 miljoner år gammal fossil. Det räkliknande leddjuret hade ett relativt modernt hjärt- och kärlsystem, visar den nya studien från en internationell forskargrupp.

– Det sensationella i den här studien är att man har hittat det första säkra beviset på ett hjärt- och kärlsystem hos ett tidigt leddjur och kunnat beskriva det, säger Per Ahlberg som är professor i geologi vid Lunds universitet.

Flera välbevarade fossil

Fyndet kommer från en fossilplats i sydvästra Kina som heter Chengjiang. Fossilplatsen upptäcktes på 80-talet och man har sen dess hittat många välbevarade fossil av både leddjur, maskar och svampdjur.

Leddjuret är ungefär åtta centimeter lång och tillhör släktet Fuxianhuia protensa. Det hittades i sediment från den geologiska tidsperioden Kambrium 520 miljoner år sen.

– Bland leddjuren har man tidigare hitta fossil med bevarade ben, antenner och till och med tarmkanalen med dess innehåll bevarat, säger Per Ahlberg.

Liknar nutida leddjur

Tidigare fynd av hjärt- och kärlsystem hos leddjur har dock varit betydligt yngre. Trots sin höga ålder finns stora likheter med det moderna leddjuren.

– Det är påfallande likt blodkärlssystemet hos nutida leddjur, och har precis som de flesta leddjur ett hjärta över tarmsystemet och en aorta och talrika blodkärl, säger Per Ahlberg.

Studien ”An exceptionally preserved arthropod cardiovascular system from the early Cambrian” publicerades i veckans nummer av tidskriften Nature Communications.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.