Forskare jagar smitta med GPS

Uppdaterad
Publicerad

Att spåra exakt hur smittosjukdomar sprids har länge varit en svårlöst gåta. Nu har forskare lyckats kartlägga spridningen av tyfus i en hel stad med hjälp av DNA-analys, GPS och Google Earth.

Det är i Nepals huvudstad Katmandu som forskarna har undersökt hur smittan sprids.

– Nya tekniska framsteg har gjort att vi för första gången har kunnat måla upp exakta geografiska och genetiska kartor över hur tyfus sprids. På så sätt har vi kunnat spåra sjukdomen tillbaka till var den kommer ifrån, säger Dr Stephen Baker, en av forskarna bakom studien.

Tre verktyg

Forskarna har med tre verktyg gett sig ut på jakt efter bakterierna bakom sjukdomen.

1. DNA-analys. Med DNA-analys av tyfusbakterierna i de drabbades blod kan forskarna hitta förändringar i bakteriernas arvsmassa. Var någonstans längs smittans väg dessa förändringar sker kan avslöja var smittokällorna finns. Men utan en geografisk överblick blir det svårt att tolka resultaten.

Tidigare har geografin ställt till det ordentligt för forskarna. Bara en sådan sak som att det i Nepal inte finns några gatunamn är ett exempel på vad som kan försvåra kartläggningen.

2. GPS. Här kommer GPS-positionering in. I den nya studien har forskarna helt enkelt gått hem till tyfusdrabbade och markerat med GPS exakt var de sjuka personerna bor och lever.

3. Google Earth. När tyfusbakterierna väl är analyserade och man vet var de kommer ifrån kan forskarna enkelt rita upp en karta i Google Earth. En karta som visar exakt hur sjukdomens utbredning ser ut i staden.

Vatten sprider smittan

Resultaten i det här fallet visar att tyfus främst sprids via vatten. Framför allt är sjukdomen vanlig hos dem som lever nära och använder de speciella vattenkällor som finns byggda i Katmandu. Man fann också fler fall av tyfus i områden som ligger på lägre höjd i staden. Dit har sjukdomen troligtvis också främst spridits med vattnet som rört sig från högre till lägre terräng.

Forskarna eftersöker därför förbättringar i infrastrukturen för att kunna komma åt sjukdomar som tyfus.

– Dålig vattenkvalitet och andra sanitära olägenheter betyder att tyfus kan fortsätta frodas i städer som Katmandu. Bakterierna överlever mycket längre än den korta tid av immunitet som nuvarande vaccin kan ge, säger Baker.

Nils Pejryd

SVT Vetenskap

Tyfus

Tyfus är en sjukdom med symptom som feber, magsmärtor och kräkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.