Ett hus som kollapsat som en följd av orkanen Sandy, som drabbade delar av Karibien och nordöstra USA i oktober 2012. Foto: Mike Groll/AP/TT

Forskare: Sociala medier kan förutspå oväder

Publicerad

Det människor skriver eller fotar på sociala medier kan skvallra om var och när extremt oväder kommer att slå till. Det hintar också om var hjälpen behövs som mest när det dragit över. Detta enligt forskare, som anser att analyser av inlägg på exempelvis Flickr eller Twitter kan rädda liv.

Runt om i världen finns meteorologiska monitorer som är tänkta att kunna upptäcka och varna för olika väderfenomen, som exempelvis översvämningar. Men räckvidden för dessa är begränsad.

Ett sätt att få information från större områden skulle kunna vara att använda sig av sociala medier, där människors olika inlägg kan hjälpa till att förutspå kommande oväder, anser forskare vid universitetet i Warwick.

Skydda hem

De analyserade bilder som har publicerats på plattformen Flickr mellan 2004 och 2014 och som hade taggats med ”flod”, ”vatten” och ”landskap”.

Det är ju ord som kan användas för att beskriva naturen lite när som, men forskarna såg att innan ett oväder nådde sin kulmen så användes de på andra sätt och i mer varnande sammanhang. Om man analyserar aktiviteten skulle man alltså kunna man få en hint om var och när ovädret utvecklas och hur stor inverkan det kommer få på infrastruktur och människor, enligt studien som publiceras i tidskriften Plos One.

”Möjligheterna som dessa nya datakällor erbjuder är verkligen fascinerande då de kan hjälpa oss att skydda hem, rädda människors liv och designa mer tåliga städer”, säger Nataliya Tkachenko, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Skada efter Sandy

Även tidigare forskning har visat på liknande möjligheter. Exempelvis skulle Twitter kunna leda räddningsinsatser rätt, enligt australiska forskare analyserat tweetar som skrevs 2012, då orkanen Sandy slog till mot bland annat nordöstra USA.

Man valde ut inlägg som innehöll orden ”orkan”, ”Sandy”, ”Frankenstorm” och ”översvämning” och det visade sig att ju mer skada Sandy orsakade i ett område, desto större var också Twitter-aktiviteten på samma ställe. En Twitter-analys visade sig faktiskt vara något bättre än de amerikanska myndigheternas egen modell för att beräkna var och hur allvarliga skadorna var, enligt studien som publicerades förra året i Science Advances.

Flickr är en webbplats där användarna kan ladda upp bilder eller videoklipp som visas antingen enbart för vänner eller publikt. Användare kan lägga till vänner och följa och kommentera deras uppladdningar. Man kan också märka, ”tagga”, nyckelord kopplade till bilderna. Yahoo köpte Flickr 2005.

Twitter grundades 2006 och är en mikroblogg där användarna skriver textmeddelanden som får vara högst 140 tecken långa. Twitter har bland annat blivit känd som snabb nyhetsförmedlare vid dramatiska händelser och spelade en central roll exempelvis under den arabiska våren i Tunisien och Egypten. Twitter har också blivit en stor arena för många världsledare.

Källa: Nationalencyklopedin, TT:s tidigare utgivning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer