Forskare tar fram supersolkrämen

Uppdaterad
Publicerad

En ”supersolkräm” som kan skydda all slags hud mot cancer kan snart finnas tillgänglig forskning pågår i Brisbane, Australien.

Australien är inte bara känt för sina surfvågor, ändlösa stränder och sitt ständiga solsken – landet har också blivit känt för sin höga frekvens av hudcancer. Generationer har vuxit upp på stränderna, surfat och solat – en ljus livsstil som resulterat i mörk statistik när det gäller hudcancer.

Nu gör forskare vid tekniska universitetet i Queensland, Australien försök på människor med olika typer av hud, för att försöka förstå och kategorisera olika hudar och hur de reagerar på solljus.

Förutom att människor med många födelsemärken löper större risk att drabbas så ska forskarna också kunna se om olika hudtyper påverkar vad som händer med melanocyterna efter exponering i solljus och om solkräm kan hjälpa för att mildra de skadliga effekterna.

– Vissa människor kan vistas i solen i timmar och bli bruna, medan andra bränner sig och blir röda direkt. Så det vi vill kolla är om det finns någon skillnad mellan dessa människors hudtyper och hudens reaktion på UV-strålning på molekylär nivå, säger doktor Elke Hacker, Queensland University of Technology, som leder forskningen.

Forskarna hoppas kunna ta fram en solkräm som kan förhindra den molekylära aktivitet som sker i hudcellerna efter exponering i solen och som leder till hudcancer.

– De nya supersolkrämerna kommer utvecklas för att förhindra reaktioner i hudcellerna som aktiveras av UV-strålning och skydda dig mot solbränna, säger Hacker.

Det är inte lätt för konsumenter att veta hur bra en solkräm skyddar mot UV-strålning och många är besvikna över att de flesta solkrämerna idag inte nödvändigtvis skyddar mot hudcancer. Steven Webster är en av många australiensare som har hudcancer och han är orolig för att hans dotter inte får tillräckligt med skydd av de solkrämer han köper.

– Jag har alla olika grader av solkrämer hemma så att säga att de inte fungerar kommer lite som en överraskning, säger Webster.

Cancerstyrelsen i Queensland som stödjer den nya forskningen varnar invånarna – innan den nya supersolkrämen kommer ska man inte bara använda kemiskt skydd i form av solkräm.

– Vi försöker få människor med alla olika typer av hud att vara försiktiga och skydda sig själva från solens skadliga UV-strålar, säger Deborah Gillespie från Cancerstyrelsen i Queensland.

För solälskare är rådet att bära hatt och långärmade tröjor och framförallt att inte vistas för lång tid i solen.

Anders Nord

Australiens cancerstyrelse:

Snart kommer två av tre australiensare ha diagnosen hudcancer vid 70 års ålder och landet har en av de högsta siffrorna i världen när det gäller sjukdomen.

Den vanligaste orsaken till hudcancer är överexponering av ultraviolett strålning från solen, som orsakar över 95 procent av fallen i Australien. Den dödligaste typen av hudcancer kallas melanom som kommer från melanocyterna ? celler i huden som bildar melaninpigment.

Solljus är den största riskfaktorn för den här typen av cancer men det kommer mer och mer bevis för att solljusets effekt på pigmentcellerna inte är densamma för alla människor.

Cancerstyrelsen, Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.