Foto: TT

Forskare: Trafiken kan trigga demens

Uppdaterad
Publicerad

Människor som bor nära hårt trafikerade vägar löper större risk att drabbas av demens. Det visar en ny kanadensisk studie.

Buller och luftföroreningar har en negativ inverkan på hjärnan och nu tror sig forskare i Kanada ha hittat ett samband mellan demens och exponering för oljud och avgaser. I studien, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, kartlades två miljoner människor i Ontarioprovinsen under perioden 2001 till 2012.  

Under mätperioden diagnostiserades 243.611 personer med demens och omkring tio procent av de som insjuknade bodde inom en radie av 50 meter från en hårt trafikerad väg.  

Farliga partiklar

Jämfört med de som bodde 300 meter från en större väg var risken att insjukna sju procent högre för de som bodde inom 50 meter från vägen, fyra procent högre för dem som bodde 50 till 100 meter bort och två procent högre för de som levde 101 till 200 meter.   

Enligt forskarna kan mellan sju och elva procent av demensfallen inom gruppen av människor som bodde 50 meter eller närmre förklaras med att de utsattes för buller och avgaser.

Forskarna tror sig ha hittat ett samband mellan buller, mikropartiklar, kväveoxid och partiklar från däck.   

– En ökad befolkningstillväxt och urbanisering har gjort att många människor bor nära hårt trafikerade vägar. Med en utbredd exponering av trafiken och med ett växande antal dementa, kan även små mängder av buller och föroreningar få stora konsekvenser för folkhälsan, säger Hong Chen, läkare vid Ontarios folkhälsoinstitut.   

”Viktig studie”

En svensk studie vid Umeå Universitet, som presenterades 2015 visade på ett ökat samband mellan luftföroreningar och demens. Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå Universitet, som ledde studien säger att resultatet i den kanadensiska studien stärker sambandet mellan höga halter luftföroreningar och demens.  

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet

– Det är en viktig studie för att den är så stor. Jag tror att det kommer fler studier som börjar peka på sambandet mellan demens och föroreningar och att det väcker ytterligare frågor om hur vi påverkas av luftförorenignar.   

Forskarna misstänker att mikroskopiska avgaspartiklar når hjärnan och där orsakar inflammationer.

Sedan tidigare är det känt att buller leder till högre blodtryck och att den som utsätts för buller sover sämre, vilket påverkar hjärnans kognitiva egenskaper negativt.  

FN:s världshälsoorgan WHO uppskattar att omkring 50 miljoner människor världen över är drabbade av demens.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer