Mark Scherz, en av deltagarna i forskargruppen, kallar i ett blogginlägg ödlan för ”ett spektakulärt fall av miniatyrisering”. Foto: Reuters

Forskare tror sig ha hittat världens minsta reptil på Madagaskar

Publicerad

En tysk forskargrupp tror sig ha hittat världens minsta reptil.

Den lilla nano-kameleonten, som nyligen upptäcktes på norra Madagaskar, mäter endast 13,5 millimeter i längd och är alltså inte större än ett sädeskorn.

Men vad som har orsakat miniatyriseringen, som forskare kallar för extrem, beskrivs som ett mysterium.

Det var under en expedition på norra Madagaskar som den tysk-madagaskiska forskargruppen påträffade två exemplar av kameleonten Brookesia nana, en artgrupp dit världens minsta kameleonter räknas.

En av dem, en hane, uppmättes till 13,5 millimeter i längd vilket gör den till världens minsta hittills upptäckta reptil, enligt Bavaraian State collection of Zoology i Munchen, rapporterar BBC.

Den andra var en hona som mätte 29 millimeter.

– Nano-kameleonten hemvist har olyckligtvis varit föremål för skövling, men området skyddades nyligen så arten kommer att överleva, säger Oliver Hawlitschek, forskare vid Naturhistoriska centret i Hamburg, skriver BBC.

”Spektakulärt fall”

Enligt forskare jagar ödlorna små spindeldjur i regnskogen och gömmer sig från rovdjur om nätterna bland blad och gräs.

Mark Scherz, en av deltagarna i gruppen, kallar i ett blogginlägg ödlan för ”ett spektakulärt fall av miniatyrisering” då regnskogsområdet där den hittades ännu är väl sammanlänkat med övriga skogsområden på den norra delen av ön.

– Så den här nya lilla kameleonten bryter mönstret att de minsta arterna alltid upptäcks på små öar. Det tyder på att någonting annat tillåter eller orsakar de här kameleonterna att minska i storlek, skriver han.

I sin rapport föreslår forskarna nu att kameleonten listas som utrotningshotad för att skydda artens framtida överlevnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.